Conducerea autonomă reprezintă o prioritate pentru Continental. Compania tehnologică, în colaborare cu Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI), propune un concept inovator în domeniu. Inspirat din biologie, acesta va permite autovehiculelor autonome să se deplaseze în grupuri formate pe mai multe benzi de circulație. Crescând siguranța chiar și atunci când distanțele dintre vehicule sunt foarte mici, la viteze de autostradă.

Biologia, sursă de inspirație

Dezvoltarea infrastructurii rutiere nu poate ține pasul cu numărul din ce în ce mai mare de autovehicule. Ceea ce conduce frecvent la ambuteiaje și accidente pe autostrăzi, precum și la creșterea consumului de combustibil și a emisiilor poluante.

Conceptul pentru conducerea autonomă dezvoltat de Continental alături de Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) are la bază ideea perfectată pentru convoaiele de autovehicule care se deplasează compact pe o singură bandă de circulație. Ca și dorința de a elimina pe cât posibil efectele negative ale numărului în creștere de autovehicule.

În acest context, o echipă de specialiști din Continental Iași, în colaborare cu cercetători ai Facultății de Automatică și Calculatoare din cadrul (TUIASI) a investigat posibilitatea de utilizare a algoritmilor de inteligență a grupurilor pentru autovehiculele aflate pe nivelul 4 de automatizare.

„Acești algoritmi sunt inspirați din modurile în care interacționeză și cooperează indivizii din roiurile de albine, bancurile de pești, stolurile de păsări. Și permit formarea și menținerea grupurilor de autovehicule care se deplasează compact pe mai multe benzi de circulație. Strategiile presupun, în primul rând, înțelegerea situațiilor complexe din trafic. Ca și planificarea mișcării pentru conducere automată în traficul pe autostrăzi prin cooperarea cu autovehiculele din imediata vecinătate”, explică Marian Petrescu, directorul locației Continental Iași.

Tehnic vorbind, o abordare complexă, în mai mulți pași

Ideea inovativă în conducerea autonomă presupune o abordare complexă. După cum precizează și dr. ing. Constantin-Florin Căruntu, systems design engineer la Continental și profesor universitar la TUIASI.

“Din punct de vedere tehnic, abordarea este una foarte complexă. Și necesită parcurgerea mai multor pași. Este necesară procesarea unui volum foarte mare de informații preluate de la diverși senzori instalați pe autovehicul. Senzorii au rolul de a localiza cu precizie autovehiculul pe stradă, în raport cu ceilalți participanți la trafic. Dar și să identifice în același timp eventualele obstacole aflate pe traiectoria de deplasare a acestuia. De asemenea, algoritmii definesc interacțiunile participanților la trafic pentru a face predicții despre viitoarele traiectorii posibile”, spune acesta.

De asemenea, „o componentă foarte importantă este reprezentată de comunicațiile dintre vehicule. Ca și de cele cu infrastructura rutieră. Care ar putea avea la bază tehnologia 5G propusă deja pentru alte aplicații din domeniul auto. Cum ar fi controlul vitezei de croazieră, controlul autovehiculelor cu nivel de automatizare ridicat sau prelucrarea datelor furnizate de către senzorii din mediu în Edge/Cloud.

Avantaje pentru conducerea autonomă

Numeroasele teste efectuate în medii offline au evidențiat avantajele strategiei dezvoltate pentru conducerea autonomă. Printre care se numără: fluidizarea traficului, sporirea siguranței prin înlăturarea factorului uman și reducerea consumului de combustibil și a emisiilor poluante. În viitor, se dorește testarea strategiilor dezvoltate în situații reale de trafic pentru evidențierea avantajelor și limitărilor acestora.

Specialistii din Iași sunt implicați în elaborarea tehnologiilor de vârf din industria auto. Ca de exemplu: unități de control a geamurilor și trapei, aplicații de navigație și multimedia. De asemenea, se lucrează și la primul sistem de frână vacuumless brake „one box design” din lume, care sporește eficiența procesului de frânare, propunând, în același timp, un design compact, apreciat de producătorii din industria de autovehicule. În parteneriat cu mediul universitar local și internațional, specialiștii din Iași lucrează în proiecte dedicate orașelor și mașinilor inteligente, capabile să crească eficiența, siguranța și confortul condusului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here