In acest articol va aratam diferentele dintre tipurile de anvelope si apoi va ghidam in directia corecta.

Cumpararea de caucicuri de vara este usoara. Gasirea celor ideale pentru masina dumneavoastra este mai dificil.

O alegere gresita si poti afecta performatele masinii si abilitatea acesteia de a aborda orice tip de conditii meteo.

Din moment ce cauciucurile de vara ar fi ideal sa fie schimbate la 3-4 ani, aici aveti prezentate informatii care va vor ajuta in alegerea anvelopelor corecte.

Majoritatea anvelopelor pentru autoturisme se regasesc in 3 categorii principale: all-season, vara si iarna. Majoritatea oamenilor cumpara anvelope all-season pentru ca est mai usor si mai ieftin decat cumpararea unui set de anvelope de vara si unuia de anvelope de iarna.

Cauciucurile all-season livreaza o performanta buna per ansamblu dar nu exceleaza in nici-un fel. Caucicurile de vara livreaza o manevrabilitatea si franare pe asfalt uscat/ud extraordinare, dar au tractiune aproape inexistenta pe zapada. In contrast, cauciucurile de iarna au o tractiune extrem de buna pe zapada dar o performanta mai scazuta pe sosele curate si la o temperatura ce depaseste 7-8 grade celsius.

In fiecare categorie de anvelope exista o gama larga de performante, asa cum testele ne reamintesc. Pentru a vedea diferentele de baza intre tipurile de anvelope, urmariti chart-ul de mai jos.

Cum sa alegem corect cauciucurile de vara comparator-cauciucuri-vara
Dupa cum puteti vedea, nici-o anvelopa nu exceleaza in toate conditiile.
Deci cum gasim cele mai bune anvelope pentru masinile noastre? Urmati acesti 3 pasi:

De ce marime avem nevoie?

Mai intai stabiliti dimensiunea de care aveti nevoie, aceasta fiind de obicei scrisa in cartea masinii/talon. Ar trebui sa arate cam asa: P205/55R16 94T.

Prima parte se refera la diferitele marimi cum ar fi latimea si diametrul. 94 indica indicele de incarcare, ce arata cata greutate poate suporta fiecare cauciuc. In final, T este indicele de viteza, care este viteza maxima la care anvelopa poate circula in relatie cu indicele de incarcare.

Ar trebui sa potriviti masurile anvelopelor cu cele indicate, dar aveti parte de flexibilitate pentru indicii de viteza si incarcare.

Ce tip de anvelope va sunt necesare?

Cum sa alegem corect cauciucurile de vara caucicuri-all-seasonAll-season vin cu indici de viteza S si T. Cunoscut drept o anvelopa acceptabila pentru toate conditiile meteo si sunt comune pe majoritatea autovehiculelor si SUV-urilor.

 

 

 

Cum sa alegem corect cauciucurile de vara all-season-performanceAll-season de performanta ce vin cu indici H si V si echipeaza autovehicule mai noi, in special cele ale entuziastilor care isi schimba jantele. Ele tind sa aiba o performanta mai buna la virare decat cele cu indicii S si T, dar durata de viata a acesota nu va fi la fel de lunga.

 

 

Cum sa alegem corect cauciucurile de vara caucicuri-varaAnvelopele de vara care vin de obicei cu indici ZR, W, Y. Diferentele intre anvelopele de vara si cele all-season sunt mari, cele din urma fiind recomandate tarilor cu un climat mai calm, unde iernile sunt racoaroase si ploioase. De asemenea anvelopele de vara nu sunt inscriptionate cu M+S ( Mud and Snow) pe peretele exterior al anvelopei.

 

 

 

Cum sa alegem corect cauciucurile de vara anvelope-atAll-season si all-terrain pentru masini de teren ce vin in mod normal in dimensiuni mari si sunt proiectate pentru autovehicule off-road, pick-up, SUV-uri. Anvelopele All-Terrain au un profil mai agresiv pentru o mai buna tractiune in off-road. Un lucru bine de stiut este ca aceastea sunt inscriptionate cu „A/T” sau „All Terrain” chiar langa numele modelului.

 

 

 

 

Cum sa alegem corect cauciucurile de vara anvelope-iarna

Anvelopele de iarna/zapada sunt usor de identificat cu ajutorul simbolurilor cu un munte si un fulg de zapada pe peretele lateral al acestora. In plus fata de all-season, banda de rulare al acesota este mult mai ‘aglomerata’ si complexa cu multe crestaturi si santuri. Cand achizitionati anvelope de iarna, fiti siguri ca le cumparati in set de 4 pentru a optimiza franarea si manevrabilitatea.

 

 

Care sunt prioritatile in selectarea unei anvelope?

In majoritatea studiilor se observa o tendinta care ne arata ca oamenii vor inlocui anvelopele cand automobilele sunt relativ noi, dar cum masina se invecheste, acestia incep sa incline mai mult spre alte modele de anvelope mai ieftine.

Trebuie mereu sa avem in minte faptul ca anvelopele masinilor noastre reprezinta contactul intre automobil si drum. Importanta unor anvelope noi si performante este una foarte mare, siguranta dumneavoastra, a familiei si a altor participanti la trafic depinzand de acest aspect.

Un set de anvelope performante reprezinta o investitie in siguranta, manevrabilitate si o mai mare incredere ca veti ajunge cu bine la destinatie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.