Manuel Lettenbichler castiga editia „Sweet 16” la Red Bull Romaniacs. Succesul tanarului de 21 de ani vine la un deceniu dupa triumful tatalui.

Ziua decisiva a fost cea mai dura din raliu, cu un traseu tehnic, ploaie, ceata si un deznodamant decis chiar pe ultima urcare. Trei piloti au pronit cu sanse la victorie: Manuel Lettenbichler, Alfredo Gomez si Graham Jarvis. Iar triumful a fost trecut in contul tanarului bavarez.

Final de infarct

La 10 ani dupa ce Andreas Lettenbichler castiga Red Bull Romaniacs, Manuel l-a copiat. Manuel a avut un ritm incredibil si a tinut piept asaltului venit din partea lui Alfredo Gomez si a lui Graham Jarvis. Bavarezul a stabilit timpul de referinta in ziua a treia si a pornit primul pe traseul din ultima zi.

Dupa aproximativ 400 de km si trei zile in Carpații Meridionali, Manuel avea un avans de doar 1 min si 7 secunde. De-a lungul zilei a patra sefia provizorie a clasamentului general a fost deținuta atat de Gomez, cat si de Letti. La coborarea din Cindrel, in secțiunea ”Ventilator” (o urcare cu foarte multe zig-zaguri), Letti a reusit sa se desprinda un pic. Urma finalul de pe dealul Gusteritei.

Aici totul s-a rezumat la cat de repede parcurg urcarile trasate special pentru clasa Gold. Nu lipsea, evident, celebra urcare aproape verticala. In plus, anul acesta au mai fost introduse cateva urcari in trepte. Foarte alunecoase din pricina ploii. Alfredo a atacat, dar Lettenbichler a replicat si s-a impus cu un avans de 2 min si 24 de secunde.

 

Manuel Lettenbichler a castigat Red Bull Romaniacs 2019 Podium-Red-Bull-Romaniacs-2019-de-la-stanga-la-dreapta-Gomez-Lettenbicher-Jarvis_foto_Predrag_Vuckovic

Nou record stabilit de Letti

Graham Jarvis si-a jucat si el cartea care ii putea aduce titlul numarul 7. Insa, pe unul dintre puținele paliere rapide din traseu a acvaplanat. Iar in urma cazaturii si-a pierdut GPS-urile. Ramas fara posibilitatea de a naviga, pilotul britanic a fost nevoit sa astepte alți concurenți si sa mearga dupa navigația lor.

Condițiile extreme din ultima zi a raliului i-au determinat pe organizatori sa reduca din traseul inițial programat pentru clasa Gold. Chiar si asa insa totalul km parcursi de-a lungul celor patru zile de off-road a ajuns la 571 de km.

La cei 21 de ani, 3 luni si 4 zile, Manuel Lettenbichler a devenit cel mai tanar rider care castiga un titlu Red Bull Romaniacs. El a doborat recordul stabilit in 2018 de Wade Young (Africa de Sud).

Mani Gyenes – finis nr. 16

Pilotul roman, Emanuel Gyenes a terminat cel de al 16-lea sau Red Bull Romaniacs. Many este singurul rider din lume care a reusit sa ajunga la sosirea tuturor editiilor desfasurate pana in prezent. Din pacate, problemele avute cu ventilatorul si racirea motorului in ziua a treia l-au dus in imposibilitatea de a lupta pentru inca un podium. La final, el a incheiat raliul cu al 4-lea timp la clasa Silver.

Prima femeie care urca pe prima treapta a podiumului

Riderul german Anna Schmölzl a castigat clasa Iron. Ea a devenit prima femeie care urca pe prima treapta a podiumului Red Bull Romaniacs. Sandra Gomez, concurenta de la clasa Gold si prima femeie care s-a inhamat sa parcurga cel mai dificil dintre traseele raliului, a fost nevoita sa se retraga in ziua a treia avand probleme de sanatate.

Ce a spus castigatorul

Manuel Lettenbichler #2 (KTM, Germania): „ Chiar nu pot sa cred, pentru mine aceasta victorie inseamna enorm. Red Bull Romaniacs este cu adevarat special si sa castigi aici este uimitor. Evenimentul este atat de lung si atat de greu, se poate intampla orice, asa ca sunt extrem de fericit. Au fost cinci zile incredibile si un traseu atat de groaznic. Mai ales cu ploaia pe care am avut-o astazi si cu o zi inainte. Unele dintre urcarile care oricum ar fi fost dificile au devenit astazi aproape imposibile. Unul dintre punctele culminante a fost cand l-am depasit pe Alfredo pe dealul de la finalul zilei a treia. M-am simțit excelent si mi-a oferit un mare impuls de incredere pentru ultima zi. Au trecut 10 ani de cand tatal meu a castigat Romaniacs, asa ca este minunat, acum este o aventura de familie.”

Declaratiile lui Gomez si Jarvis

Alfredo Gomez #5 (Husqvarna, Spania): „Ei bine, a fost atat de strans duelul dintre mine si Mani astazi, asa ca sunt dezamagit ca am terminat pe doi. Dar a fost o cursa uimitoare si dupa aceste zile lungi, sunt fericit sa urc pe podium. Prima zi nu a fost cea mai buna pentru mine, dar lucrurile s-au schimbat in a doua zi: am avut o senzație mai buna pe motocicleta si am castigat. Dupa cum am spus, evident ca sunt dezamagit ca nu am castigat, dar totusi este grozav sa ajungi pe locul doi in general dupa o cursa atat de lunga si solicitanta. Promit ca voi reveni si mai puternic anul viitor. ”

Manuel Lettenbichler a castigat Red Bull Romaniacs 2019 Alfredo-Gomez-in-actiune-la-RED-BULL-ROMANIACS_2019_-foto_MIHAI-STETCU

Graham Jarvis #15 (Husqvarna, Marea Britanie): „Astazi a fost cu siguranța cea mai grea zi dintre toate si asta din cauza ploii abundente – a fost atat de alunecos pe dealuri si a trebuit sa forțam mult. Am fost bun pana la Service Point, dar apoi am cazut si mi-am pierdut GPS-urile si atunci s-a terminat totul. A trebuit sa ma bazez pe alți concurenți – a fost un dezastru sa fiu sincer. Sunt fericit doar ca am ajuns la finis- a fost o batalie foarte stransa intre Alfredo si Manuel pana la sfarsit – amandoi au rulat foarte bine, asa ca sunt fericit sa il felicit pe Mani pentru castig. Sper sa ma intorc anul viitor! ”

Manuel Lettenbichler a castigat Red Bull Romaniacs 2019 Graham-Jarvis-in-actiune-la-Red-Bull-Romaniacs-2019_foto_Attila-Szabo

 

Top 10 clasa Gold

1. Manuel Lettenbichler (Germania, Flatschingfast Factory Team): 20 h 39 min 51 sec
2. Alfredo Gomez Cantero (Spania, Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing): 20 h 42 min 15 sec (+2m 24s)
3. Graham Jarvis (UK, Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing): 20h 52m 12s (+12m 21s)
4. Taddy Blazusiak (Polonia, Red Bull KTM Factory Racing): 21h 25m 36s (+45m 45s)
5. Jonny Walker (UK, Red Bull KTM Factory Racing): 21h 30m 40s (+50m 49s)
6. Billy Bolt (UK, Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing): 23h 16m 34s (+2h 36m 43s)
7. Mario Roman (Spania, Sherco Factory Racing Team): 23h 36m 25s (2h 56m 34s)
8. David Cyprian (Cehia, JD Gunnex KTM): 23h 42m 30s (+4h 2m 39s)
9. Pol Tarrés (Spania, TTR Officine Rigamonti Husqvarna): 25h 8m 26s (4h +28m 35s)
10. Josep Garcia Montana (Spania, Red Bull KTM Factory Racing): 25h 8m 26s (+4h 28m 35s)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.