Hello Siberia Expedition, aventura lui Attila si Kinga Bertici catre polul frigului, Oymyakon, continua. Cei doi au ajuns, la bordul modelului Duster, in zona asiatica a Rusiei.

Traseul Hello Siberia Expedition, reflectat si in suita de vlog-uri pe care le puteti vedea (daca nu ati facut-o deja) mai jos, a strabatut Ucraina, apoi, Rusia europeana pana la Togliatti. De unde s-a pus cap-compas Celiabinsk.

Astazi vorbim despre etapa pre-Togliatti, dupa care vom reveni cu informatiile despre acest oras si primele etape din zona asiatica.

Escala la Cernobil

Drumul prin Ucraina a continuat catre Kiev. Attila si Kinga s-au intrebat insa daca nu ar putea face o escala si la Cernobil. Nu au reusit sa efectueze vizita, pentru a nu afecta programul expeditiei, dar si-au promis ca vor reveni cu alt prilej. Insa va putem spune care sunt condtiile pentru a vizita zona „inchisa” dupa incidentul nuclear din 1986.

Puteti merge si pe cont propriu la Cernobil, Prypiat, orasul parasit, insa oricum veti avea nevoie de permis de acces si de ghid. Iar costurile se pot dubla comparativ cu cele pe care le puteti achita unei agentii specializate. Care ofera la 80-100 de euro de persoana pick-up si drop-off in Kiev, transport, acces pentru zona de excludere, ghid in limba engleza si pranz.

Reguli in Cernobil

Radiatiile vor ramane o problema inca sute de ani. Insa nivelul variaza de la o zona la alta, iar ghizii va vor tine departe de zonele periculoase. In rest, trebuie sa:

  • ai pasaport si sa-l porti permanent asupra ta
  • sa ai o tinuta care sa acopere cat mai mult din corp. Este de preferat sa porti pantaloni lungi, bluza / camasa cu maneci, incaltari „inchise” (nu sandale, papuci) si ceva pe cap. Si sa nu uiti ca din octombrie in aprilie este iarna!
  • nu consumi alcool sau alte substante inainte de tur si nici pe parcursul acestuia
  • nu fumezi in aer liber
  • mananci in aer liber si sa bei apa din surse naturale (lac, parau, rau)
  • nu stai pe pamant si sa nu atingi obiecte, structuri, vegetatie
  • nu-ti pui echipamentul foto / video (caci poti fotografia sau filma) pe pamant
  • nu iei obiecte din zona
  • ai asigurare medicala de urgenta (care sa acopere specific aceasta tara) pentru toata durata sederii in Ucraina
Drumul continua

Drumul Hello Siberia Expedition a continuat apoi catre Rusia. Iar apoi catre muntii Urali. Prilej pentru Attila si Kinga sa remarce ca si aici, pentru a facilita parcurgerea distantelor lungi, drumurile nu trec prin localitati. Si nu vorbim doar despre autostrada, ci si despre cele expres. Un lucru de care s-ar putea tine cont si la noi macar pentru viitoarele proiecte de infrastrctura.

Hello Siberia Expedition a intrat in Siberia Hello-Siberia-Expedition-2-1Altfel, asa cum Attila mentiona inca inaintea plecarii, combustibilul este mai ieftin in Rusia. Benzina costa circa 2,8 RON, in timp ce motorina (chiar cu specificatii de iarna) circa 3 RON. Iar calitatea ei este foarte buna.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.