2 ianuarie a reprezentat data la care s-a intrat cu adevărat în pâine la Dakar 2022. Sanders și Al-Attiyah au făcut dubla. A fost, în egală măsură, primul examen adevărat pentru Mihai Ban / Ștefan Cătălin Ion (Cheloo) și Iacob Ilie Buhai Hotea / Tudor Turdean, debutanți la categoria auto.

Peste noapte a plouat, iar dimineață, când s-a dat startul, ceața s-a lăsat peste Ha’il și nordul Arabiei Saudite. În program, o etapă cu nisip în mijlocul munților care ating până la 1.500 de metri. Și sunt faimoși în întreaga lume pentru arta lor rupestră.

Au existat și secțiuni cu pietre, dar pistele nisipoase reprezentau 85% din specială, între care și 4% dune. Un traseu dificil în care a existat și un waypoint greu de identificat. Și pe care l-au ratat inclusiv nume mari, precum Sainz, Nani Roma sau Barreda.

Sanders și Al-Attiyah din nou în frunte la Dakar 2022

Daniel Sanders a ales să plece de pe poziția a 15-a. Și a reușit să câștige din nou la categoria moto. A fost urmat de Pablo Quintanilla, care-l secondează și la general în Dakar 2022 (+3:07). Pe trei a terminat Matthias Walkner, care este pe podium după această etapă. Una în care mulți favoriți au fost afectați de acel waypoint problemă. Kevin Benavides a pierdut 36 de minute, Joan Barreda 41, Toby Price 47 și „Nacho” Cornejo 53.

La auto, etapă cu probleme pentru Audi. Peterhansel a spart puntea din spate a lui RS Q e-tron și a trebuit să se oprească la kilometrul 153. Va merge mai departe, dar fără șanse la titlu. În timp ce Sainz este pe 32 după ce a pierdut aproape două ore la acel waypoint.

Nasser Al-Attiyah a ales să plece de pe 10 și a terminat primul pentru a doua etapă la rând în Dakar 2022. A fost secondat de Sébastien Loeb, care este la 12:44 în spate în clasamentul general. Poziția a treia i-a revenit lui Martin Prokop, care are o ”întârziere” de 22:39.

Clasamentul general este disponibil aici.

Adevăratul botez în Dakar 2022 pentru Mihai Ban și Cheloo, dar și pentru Iacob și Tudor

Cu o navigație extrem de dificilă, pentru cei doi debutanți, la fel ca pentru foarte mulți alți concurenți, lucrurile s-au îngreunat și mai mult la căderea nopții.

Dakar 2022 - etapa 1 B: Sanders și Al-Attiyah fac dubla. Început de aventură pentru Mihai Ban și Cheloo. Video Transilvania-Rally-Ria-3-1024x683În Arabia Saudită, în această perioadă de an soarele apune undeva în jur de 17:30. Și cum mașinile pornesc pe probă după motociclete și quaduri, multe echipaje de la categoriile auto, SSV și camioane parcurg mare parte din traseu pe întuneric.

În această situație s-au aflat și ei în etapa de pe 2 ianuarie, când au parcurs aproximativ jumătate de probă la lumina farurilor. Ei sunt pe locul 73 în ierarhia generală din Dakar 2022.

Iacob și Tudor au fost nevoiți să iasă la asfalt cu aproximativ 100 de km înainte de finiș, după ce a cedat o planetară. Sunt însă în cursă și drumul lor către Jeddah continuă. Ei ocupă locul 80 la categoria auto.

Dakar 2022 - etapa 1 B: Sanders și Al-Attiyah fac dubla. Început de aventură pentru Mihai Ban și Cheloo. Video Dakar-2022-Iacob-Tudor

Mani Gyenes la un pas de abandon, dar merge mai departe

Cum Mani Gyenes nu a mai rulat în nisip din ianuarie 2021, de la precedentul Dakar, a folosit Prologul pentru a se reacomoda cu motocicleta și terenul din Arabia Saudită. Astfel că a pornit de pe locul 55 în proba specială de pe 2 ianuarie.

La punctul de control orar de la kilometrul 79 avea deja al 28-lea timp, dar la kilometrul 120 a cedat un ax. Astfel că totul a devenit un efort de a termina cei 213 kilometri rămași până la încheierea probei.

Emanuel Gyenes #37, Autonet Motorcycle Team: „Până la kilometrul 120 am avut un ritm bun, am recuperat multe poziții. Acolo am observat că s-a rupt axul care ține bascula și blocul motor.

M-am oprit să încerc să îl împing înapoi. Am reușit, dar după 5 kilometri a ieșit iar și am fost pe punctul de a abandona. Am avut mare noroc că am reușit să merg 200 de kilometri cu acel ax rupt și a fost bine că nu a cedat de tot, să îmi cadă bascula și motorul.

Mă bucur că am terminat, însă sunt supărat pentru că am pierdut foarte mult timp din cauza acestei defecțiuni tehnice“.

Pe lângă timpul pierdut pentru că a mers foarte încet din cauza ruperii axului, Mani a fost nevoit să accepte și penalizarea de 15 minute venită în urma ratării unui waypoint (punct GPS care se activează când pilotul ajunge la o anumită distanță de el, marcându-se astfel că a urmat traseul).

Navigația din această primă probă specială a fost foarte dificilă și acest waypoint, despre care am tot amintit, a fost greu de identificat. De altfel a generat o mulțime de controverse. Iar Mani nu și-a permis, din cauza problemelor tehnice, să se întoarcă să-l caute. Este primul waypoint pe care îl ratează în cele 12 ediții ale Raliului Dakar.

Mani este după această zi pe locul 83 la general la categoria moto și pe 17 la Malle Moto în Dakar 2022.

De reținut

  • Al treilea în clasamentul SSV și câștigător al unei etape anul trecut, Aron Domżała a obținut a treia victorie de etapă din carieră. Astfel, acum este pe locul 2 în ierarhia piloților polonezi, la egalitate cu Łukasz Łaskawiec. Lider este singuru compatriot care s-a impus la finalul unui Dakar, Rafal Sonik, cel care are 6 succese de etapă la Quad.
  • Categoria de prototipuri ușoare a văzut un nou episod din Seth Quintero Show. Dar „Chaleco” López este la doar 1:58 în spatele tânărului american în clasamentul general.
  • Albastrul rămâne culoarea la modă la categoria camioane. Deținătorul titlului, Dmitry Sotnikov, este noul lider, în fața lui Eduard Nikolaev. Aleš Loprais sparge monopolul Kamaz oferind o pată contrastantă la vârful clasamentului.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.