Dakar 2022 a propus etapa a 8-a. Iar echipajele românești, Mihai Ban – Cheloo și Iacob Ilie – Tudor Turdean au avut cea mai bună prestație de la actuala ediție. Mattias Ekstroem a adus o nouă victorie pentru Audi la auto. Iar Sam Sunderland s-a impus la moto și a redevenit lider.

Traseul etapei a 8-a din Dakar 2022

Dakar 2022, cea de-a 44-a ediție a competiției, are ca temă principală nisipul. Iar etapa a opta a fost unul dintre cele mai perfecte exemple ale sale. Cei 830 de kilometri care au trebuit parcursi în timpul zilei au condus caravana spre sud, între Al Dawadimi și Wadi As-Dawasir.

A fost a doua etapă consecutivă în inima regatului și în provincia Riyadh cu o specială de aproape patru sute de kilometri. 24% din traseul a constat din dune, cea mai mare proporție de la începutul raliului. Doar penultima etapă va avea un procent la fel de mare. De bun augur pentru cei cărora le place ca suspansul să fie ținut până cu o zi înainte de finiș.

Dakar 2022: Mihai Ban - Cheloo și Iacob Ilie - Tudor Turdean, cea mai bună prestație la actuala ediție. Sunderland redevine lider Dakar-2022-etapa-8Speciala a avut un start în dunele din zona Nafud as Surrah. Iar concurenții au avut nevoie uneori de mai multe încercări pentru a ajunge în vârf, uneori la o altitudine de peste 1000 de metri.

Iar apoi s-a schimbat scenariul. Roci și canioane. Un labirint mineral care s-a transformat în capcane pentru deschizători. Inclusiv pentru un Cornejo sau Barreda, care au experiență în navigație.

Audi bifează o nouă victorie de etapă, Loeb devine lider în Campionatul Mondial

Mattias Ekstroem i-a adus lui Audi Q RS e-tron un nou succes de etapă. Suedezul este al 93-lea pilot din istorie cu o astfel de performanță. Și a fost urmat de colegul său de echipă, Stephane Peterhansel, la 49 de secunde. Sebastien Loeb (Prodrive Hunter) a sosit la 3:08 de învingător.

Dakar 2022: Mihai Ban - Cheloo și Iacob Ilie - Tudor Turdean, cea mai bună prestație la actuala ediție. Sunderland redevine lider image_2022-01-11_224239Nasser Al-Attiyah, întârziat de o problemă la diferențial, a terminat pe 11. Rămâne însă lider. Dar nu doarme liniștit. Loeb pune presiune. Chiar dacă a redus ritmul după o pană și pierderea unei rezerve, francezul a redus 7 minute din ecart. Și este la 37:58 de Nasser. Mai mult, a trecut în fruntea ierarhiei în Campionatul Mondial de Rally-Raid, W2RC.

Revenind la Dakar 2022, pe trei este sauditul Yazeed Al Rajhi (Toyota). Acesta are un ecart de 53:13.

Replica lui Sunderland. Mani Gyenes rămâne pe 5 la Malle Moto

La moto, Sam Sunderland (KTM) a replicat rapid. Și s-a impus în această etapă, urmat de  de chilianul Pablo Quintanilla (Honda), la 02:53. Pe trei s-a clasat austriacul Matthias Walkner (KTM), la 04:11.

Sam, câștigător în 2017 în Dakar, a redevenit lider, Adrien Van Beveren (Yamaha) încheind etapa pe locul 9. Walkner este al doilea, la 03:45 de Sunderland, iar Van Beveren al treilea, la 04:43 sec.

Mani Gyenes se află pe 41 la general. Gyenes a încheiat etapa pe 6 la clasa Malle Moto (Original by Motul), fără asistenţă tehnică, dar la general se menţine pe 5.

Dakar 2022: Mihai Ban - Cheloo și Iacob Ilie - Tudor Turdean, cea mai bună prestație la actuala ediție. Sunderland redevine lider Dakar-2022-Mani-Gyenes-etapa-8

Clasamentele complete după etapa 8 sunt disponibile aici.

Mihai Ban – Cheloo și Iacob Ilie – Tudor Turdean pe 3 și 4 între debutanții la T1.1 în  Dakar 2022

Echipajul Mihai Ban – Ştefan Cătălin Ion – Cheloo s-a clasat în etapa a 8-a din Dakar 2022 pe locul 58. O poziție mai jos au fost Iacob Ilie Buhai Hotea şi Tudor Turdean.

Prestația celor două echipaje auto românești este în creștere. În clasamentul general Ban și Cheloo sunt pe locul 54, iar Iacob și Tudor pe 59. La T1.1 românii sunt pe 26, respectiv 29. Iar în ierarhia neoficială a debutanților, pe 5 și 6 la general (3 și 4 la T1.1).

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.