Volvo Cars a prezentat, in cadrul unui eveniment desfasurat in Suedia, la Gothenburg, un robo-taxi complet electric.

Compania suedeza detinuta de chinezii de la Geely isi propune o tinta ambitioasa pentru vanzarea de vehicule autonome. Conform estimarilor, automobilele autonome ar urma sa reprezinte o treime din vanzarile Volvo pana in anul 2025, iar vehiculele complet electrice vor insuma 50%.

Revenind la prototipul 360c, Volvo spune ca acesta va extinde baza de clienti atingand cererea pasagerilor de taxi interurban care calatoresc pana la 300 de kilometri, permitand astfel sa rivalizeze cu zborurile scurte si trenurile.

360c nu necesita sofer, iar interiorul poate fi amenajat ca o camera de zi, dormitor sau spatiu de lucru, cu o conectivitate mobilă completa. Ar putea fi disponibil din 2021, iar nivelul autonomie va fi 5, ceea ce inseamna ca nu va necesita niciun fel de ajutor uman la sofat!

Fara volan sau motor cu combustie, conceptul 360c are un exterior elegant, o combinatie intre un SUV si un sedan, iar geamurile masinii se transforma in ecrane futuriste care arata informatii relevante. Se pare ca masina poate fi chiar echipata cu un asistent digital, deoarece o scena din videoclipul teaser arata cuvintele „Buna, cum pot sa te ajut?” pe fereastra pasagerului.

Acesta utilizeaza un sistem de lumini si semnale audio pentru a avertiza pietonii si alte masini despre mișcările sale – un sistem pe care Volvo si-l doreste standard „in modul in care autovehiculele autonome pot comunica in siguranta cu toti ceilalti utilizatori ai drumului”. Pretul n-a fost inca dezvaluit.

Marten Levenstam, seful diviziei de strategie a produselor, a declarat ca robo-taxiurile 360c ar putea fi competitive cu zborurile pe distante scurte si ar putea fi vandute companiilor aeriene precum Lufthansa, SAS si United Airlines.

„Piata se va schimba in urmatorii ani, iar Volvo ar trebui sa conduca schimbarea industriei noastre”, a declarat directorul executiv al lui Volvo, Hakan Samuelsson.

Pana in prezent, ambitiile Volvo in ceea ce priveste masinile autonome au fost strans legate de Uber, care a operat o flota de autovehicule Volvo XC90 autonome pana cand o coliziune fatala cu un pieton a stopat programul.

Volvo, listat la bursa?

Producatorul auto suedez ar putea fi listat la bursa in acest an. Geely, parintele sau chinez, a angajat trei banci de investitii pentru o ofertă publica initiala, care ar putea sa coteze Volvo la 16-30 miliarde de dolari.

Samuelsson a declarat ca societatea ramane concentrata pe masinile electrice si care are fonduri necesare pentru acest lucru cu sau fara listarea la bursa.

Sursa foto: Reuters

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.