Noul Tate Modern se va deschide cu trei săptămâni de artă live, evidenţiind locul reprezentaţiilor în muzeul secolului XXI. Ca parte a parteneriatului de în desfăşurare BMW Tate Live, muzeul va prezenta, între 17 iunie şi 3 iulie, rolul din ce în ce mai important al acţiunilor în direct şi al experienţelor participative pentru artiştii care lucrează în prezent. Programul gratuit BMW Tate Live va include lucrări vii integrate în colecţia Tate, precum şi noi comenzi acordate unor artişti internaţionali, găzduite de muzeu. Intrat acum în cel de-al cincilea an, parteneriatul dintre Tate şi BMW a permis, încă din 2012, evenimente majore la scală mare, reprezentaţii în direct transmise online, ateliere şi conferinţe, se arată într-un comunicat trimis pe adresa redacției. În 2017, Tate şi BMW vor continua să lucreze împreună cu o „expoziţie vie” anuală ce va avea loc la Tanks din Tate Modern.

Dr. Ian Robertson, membru al Consiliului de Administraţie al BMW AG, citat de bestride.ro, a declarat: „Noi privim BMW Tate Live cu mândrie şi, împreună cu Tate, vom continua să oferim experienţe personale oamenilor care vor să se implice integral în artă şi să oferim artei interpretative o platformă atât în muzeu, cât şi în mediul online. Proiectul aduce concepte artistice inovatoare unui public mai vast şi face ca arta să fie accesibilă într-o manieră nouă. Aceasta este o realizare deosebită şi aş vrea să profit de această ocazie pentru a mulţumi Tate că lucrează alături de noi; privesc cu încredere spre un viitor interesant al iniţiativei noastre comune”.

Sir Nicholas Serota, director al Tate Modern, a spus: „Când deschidem noul Tate Modern în iunie 2016, vom crea un nou muzeu pentru secolul XXI care reflectă o viziune cu adevărat internaţională a artei. Această clădire interesantă pentru public va adăuga o nouă dimensiune pentru viaţa culturală a Marii Britanii. Va oferi tuturor şansa de a vedea cum s-a transformat colecţia de artă modernă şi contemporană a naţiunii şi de a experimenta ce rol puternic poate juca arta în vieţiele noastre, ale tuturor”.

Frances Morris, director al Tate Modern, a comentat: „După ce m-am bucurat de extinderea colecţiei de artă internaţională a Tate, sunt nerăbdător să văd numeroase lucrări noi expuse la Tate Modern în expoziţiile noastre complet noi. Spaţiile noi, deopotrivă dramatice şi frumoase, pe care le avem disponibile – de la Tanks, un spaţiu industrial veritabil, până la galeriile rafinate de deasupra Switch House – ne oferă şansa de a spune povestea artei moderne în moduri noi şi interesante. Sper ca toată lumea care va veni să vadă Tate Modern în această vară se va bucura să vadă lucrări care se numără printre favoritele lor, câteva surprize noi şi câteva simboluri ale viitorului”.

De la deschiderea Tate Modern în 2000, colecţia naţională de artă modernă şi contemporană s-a transformat pentru a reflecta diferitele modalităţi în care un artist poate lucra. Aceasta a includ lucrări achiziţionate care sunt interpretate şi experimentate în timp real.

În iunie 2016, vizitatorii vor întâlni asemenea lucrări care au loc intermitent prin noile expoziţii ale Tate Modern. Ofiţerii de poliţie călare vor direcţiona vizitatorii către Turbine Hall unde va avea loc „Tatlin’s Whisper #5” (2008) a lui Tania Bruguera, în timp ce participanţii la „Time” (1970) a lui David Lamelas se vor alinia pe rampa de acces şi fiecare va anunţa momentul zilei. În Boiler House, actuala clădire a Tate Modern, „This is Propaganda” (2002) a lui Tino Sehgal – în care cineva care pare a fi un vizitator al galeriei începe brusc să cânte – se va regăsi alături de o lucrare a lui Joseph Beuys.

În Switch House, o clădire suplimentară nouă a Tate Modern, înconjurată de lucrări ale lui Lygia Clark, Mike Kelley şi Bruce Nauman, „Strangers” (2008) a lui Amalica Pica va fi interpretată de doi actori care ţine capetele opuse ale unui şir de steguleţe. În altă parte, vizitatorii se vor intersecta cu o coadă misterioară de oameni care par a duce spre nicăieri: „Good Feelings for Good Times” (2003) a lui Roman Ondak.

Tanks, primele spaţii ale unui muzeu din lume dedicate artei vii, filmului şi instalaţiilor, vor găzdui trei sculpturi clasice ale anilor ’60 care au provocat în mod radical relaţia dintre artă şi audienţe. Trei variaţiuni ale cuburilor minimale, semnate de Robert Morris, Rasheed Araeen şi Charlotte Posenenske, vor fi readuse la viaţă sub forma unor sculpturi în jurul cărora te plimbi, intri sau rearanjezi aşa cum au fost văzute ele iniţial de artişti în urmă cu o jumătate de secol.

În cadrul aceleiaşi expoziţii, Tanks va prezenta, zilnic pe parcursul primelor trei săptămâni, două interpretări comandate noi. Aceste comenzi provoacă ideea lucrării de artă ca obiect material şi deschide ideile transformării şi jocului. Tarek Atoui va prezenta un nou capitol al lucrării sale în desfăşurare, „The Reverse Collection”, care constă din zece instrumente special concepute, interpretate zilnic de un grup de muzicieni. Aceste reprezentaţii vor fi înregistrate şi suprapuse în timp pentru a crea o instalaţie din ce în ce mai bogată de sunete şi obiecte. Alexandra Pirici şi Manuel Pelmuş vor prezenta „Public Collection Tate Modern”, în care un grup de cinci dansatori interpretează live versiuni ale lucrărilor de artă familiare ca un ciclu repetitiv. Reprezentând „echivalentul” picturilor, sculpturilor şi instalaţiilor într-o serie de ipostaze, această lucrare transformă ideea unei colecţii de lucrări de artă într-un act efemer.

BMW Tate Live

Tate Live este un parteneriat pe termen lung între BMW şi Tate, care prezintă artă inovatoare în direct, atât în galerie, cât şi online. BMW Tate Live îşi propune să ajungă la o audienţă internaţională prin noi forme de artă, care se adresează nevoilor, gusturilor şi intereselor publicului privind arta, care sunt în schimbare. Iniţiativa creează un nou spaţiu pentru colaborări şi programe care cuprind spectacole, film, sunet, montaje şi studii – domenii în care artiştii îşi pot asuma riscuri mai mari şi se pot experimenta liber. Programul îşi propune să provoace dezbateri asupra modului în care arta poate afecta schimbările intelectuale, sociale şi fizice.

Despre angajamentul cultural BMW

De peste 40 de ani, BMW Group a iniţiat şi s-a implicat în peste 100 de proiecte culturale la nivel mondial. Compania pune accentul principal pe implicarea de durată în arta modernă şi contemporană, pe muzica jazz şi cea clasică, precum şi pe arhitectură şi design. În 1972, trei picturi de mari dimensiuni semnate de Gerhard Richter au fost create special pentru a fi expuse în foaierul sediului central BMW Group de la München. De atunci, artişti precum Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Olafur Eliasson, Jeff Koons, Zubin Metha, Daniel Barenboim şi Anna Netrebko au cooperat cu BMW. În plus, compania a colaborat cu arhitecţi renumiţi precum Karl Schwanzer, Zaha Hadid şi Coop Himmelb(l)au, care au realizat designul principalelor clădiri centrale sau uzine. În 2011, BMW Guggenheim Lab, o iniţiativă globală a Fundaţiei Solomon R. Guggenheim, Muzeului Guggenheim şi BMW Group, a avut premiera mondială la New York. Compania garantează libertatea absolută de creaţie în toate activităţile culturale în care este implicată – acest aspect este esenţial pentru lucrări artistice revoluţionare, ca şi pentru inovaţiile importante într-o afacere de succes.

În România, BMW a consolidat parteneriate de tradiţie cu Festivalul de muzică de cameră SoNoRo, Les Films de Cannes à Bucarest, Festivalul Dakino sau Anonimul, precum şi Bienala de Gravură Experimentală. La nivel naţional, partenerii BMW susţin o gamă largă de proiecte culturale, aşa cum este Festivalul de Teatru de la Sibiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here