Ca cele mai multe cheltuieli din viata, vor exista momente in care bugetul dvs. sau lipsa totala a acestuia va dicta calitatea, designul si chiar momentul de cumparare pentru elementul necesar. Un astfel de chilipir perceput este folosirea anvelopelor de iarna second hand.

Ca orice proprietar de autovehicule responsabil, doriti cea mai buna grija pentru masina dumneavoastra. Ca atare, lucrul acesta inseamna inlocuirea anvelopelor masinii atunci cand profilul acestora devine prea mic. S-ar putea sa fiti in cautare de a cumpara anvelope uzate, astfel incat sa puteti salva acea suma de bani pe care ati fi cheltuit-o pe anvelope mai scumpe si mai noi.
Dar nu esti prea hotarat in legatura cu decizia, pentru ca esti un cumparator inteligent si vei vrea sa te documentezi inainte, nu? Cateva intrebari va vin probabil in minte: Este cumpararea anvelopelor second hand sigura? Este intr-adevar o afacere mai buna? Este o investitie buna pentru a le folosi mai multe sezoane ?

 

De ce sa iti achizitionezi anvelope noi si nu second hand ? Screen-Shot-2017-10-26-at-14.15.00Cu exceptia cazului in va petreceti timpul inconjurat de cauciucuri, faceti parte din categoria ” novice in conditia anvelopelor”. Acest lucru inseamna ca intelegerea dvs. privind starea si constructia anvelopei este limitata la cele mai evidente probleme vizuale, cum ar fi galmele, perforatiile provocate de cutit, cuie, etc si daca anvelopele sunt inca rotunde. Este important sa ne amintim ca starea unei anvelope uzate are multe de-a face cu cine a detinut-o si daca macar detine un manometru de anvelope. Anvelopele au nevoie de multa grija, la fel ca si vopseaua lucioasa a masinii tale. Anvelopele trebuie depozitate intr-un loc racoros, uscat si intunecat, deoarece razele UV pot usca cauciucul. Fisurile de pe exteriorul peretelui lateral pot face parte din deteriorarea UV, precum si o indicatie a faptului ca s-a mers cu ele cu o presiune gresita (desumflate). Uzura ce nu este uniforma ar putea fi un indicatoar al unui vehicul prost intretinut (geometrie, unghiuri gresite), ceea ce poate duce la probleme in manevrabilitatea masinii dumneavoastra odata montate. Costurile aferente montajului si echilibrarii anvelopei vor varia, asa ca verificati la service-ul dvs preferat care ar fi costul montarii, echilibrarii si o eventuala verificare in vederea stabilirii conditiei acestora.

 

Recomandarile curente pentru adancimea minima a benzii de rulare a anvelopei de iarna sunt in jur de 2 mm, desi adancimea benzii de rulare si indicatoarele de uzura ale benzii de rulare sunt doar o parte a povestii. Va trebui sa faceti niste cercetari privind anvelopele de iarna pe care le luati in considerare, deoarece beneficiile compusilor proprietari s-ar putea sa fi disparut odata cu uzura initiala, lasand o anvelopa care poate sa arate respectabil dar cu aceleasi performante ale unei anvelope all-season.
Fiecare anvelopa folosita, fie ca este vorba de all-season, vara sau de iarna, are un trecut. Ca si oamenii, acel trecut ar putea include cateva ‘scheleti in dulap’. Niciodata nu stiti cand acel pneu isi va dezvalui secretul, de obicei prin peretele lateral, la viteza.

De ce sa iti achizitionezi anvelope noi si nu second hand ? anvelope-noi-second-hand-all-season-buget-resapateNou vs Vechi
Singurele cauciucuri second hand care ar merita a fi luate in considerare sunt cele care au fost intretinute corespunzator, iar acelea sunt foarte putine si foarte greu de gasit ( de obicei in cazurile in care cineva isi vine masina si pastreaza cauciucurile de iarna pentru extra profit, caz in care si pretul este pe masura). Expresia „poate” este dincolo de un risc acceptabil, iar economiile percepute pur si simplu nu merita sa va puneti viata in pericol. Economii la anvelopele de iarna exista, prin comerciantii cu amanuntul online, precum si prin magazinul local de anvelope, cu acces prin distribuitori la marci mai putin cunoscute. Retineti ca o anvelopa ieftina nu va avea cele mai mari concentratii de cauciuc, negru de carbon sau speranta de viata in privinta kilometrajului. Anvelopele de iarna ieftine au, in schimb, avantajele unei garantii, poate nu la fel de cuprinzatoare ca marcile mai cunoscute, dar este o garantie in plus fata de cele second hand. Exista, de asemenea, adevarul universal al pneurilor; masina se va opri mai repede, in conditii de iarna, decat anvelopele all-season sau second hand care si-au pierdut proprietatiile. Mereu.

“In mod oficial nu recomandam anvelopele uzate si motivul principal este ca nu stiti ce obtineti”, spune Gene Petersen, seful departamentului de testare a anvelopei din SUA. „Nu exista nici o modalitate de a vedea structura interna a anvelopei.”

                                     Costuri

De ce sa iti achizitionezi anvelope noi si nu second hand ? pret-anvelope-iarna-pret-anvelope-resapate-pret-anvelope-all-seasonDin start cumpararea de cauciucuri second hand pare a fi alegerea potrivita, dar oare este asa? In general, pe piata anvelopelor second-hand din Romania, majoritatea cauciucurilor sunt importante din Germania, acestea fiind cumparate en-gros la kilogram.
De ce vand nemtii cauciucuri care aparent sunt „impecabile” si cu un profil bun ? Simplu. Pentru ei primeaza siguranta si sunt corect informati. Un cauciuc are o durata de viata de maxim 10 ani, iar majoritatea caucicurilor aduse au un DOT de cel putin 7-8 ani, asadar chiar daca ele nu sunt uzate (tocite), si-au pierdut proprietatiile. In concluzie, desi pare o investitie initala buna, nu putine sunt cazurile in care dupa un sezon oamenii sunt nevoiti sa cumpere alte caucicuri, ceea ce in 2-3 ani duce la costuri asemanatoare cu achizitionarea unor cauciucuri noi premium.
O recomandare ar fi achizitionarea unor anvelope de iarna ‘no name’ in cazul in care nu exista un buget suficient pentru un brad mai consacrat.

                             Longevitate

De ce sa iti achizitionezi anvelope noi si nu second hand ? durata-viata-anvelope-caucicuri-iarna-all-season-ieftine

Anvelopele sunt construite din diferite tipuri de materiale si amestecuri de cauciuc ce au caracteristice esentiale pentru o buna functionare a acestora. La fel ca si alte lucruri fabricate din cauciuc ( curele distributie, alternator, etc) aceste proprietati se schimba in timp.

Cu fiecare anvelopa, schimbarile se fac in functie de anumite conditii cum ar fi conditiile climatice, conditiile in care au fost utilizate si depozitate ( viteza, presiune, sarcina la care au fost supuse) pe durata vietii lor.

Durata medie de utilizare a anvelopelor noi este de 5 ani ( chiar si rotilor de rezerva, care practic nu vad lumina zilei prea des), dupa care este nevoie de o inspectie amanuntita in vederea stabilirii conditiei avelopei. Daca acestea se apropie de pragul de 10 ani, schimbarea lor cu unele noi trebuie sa fie o prioritate, chiar daca cele vechi au un profil bun peste limita legala.

Este foarte important sa nu confundam notiunea de „longevitate” care se refera la numarul de kilometrii si “vechime” care se refera la varsta anvelopelor. Spre exemplu in cazul rotii de rezerva, chiar daca aceasta nu este folosita niciodata, acest lucru nu ii prelungeste viata si nici nu garanteaza performanta initiala a acesteia.

De ce sa iti achizitionezi anvelope noi si nu second hand ? uzura-cauciucuri

Depozitarea

Depozitarea este foarte importanta pentru durata de viata a oricarui tip de anvelopa.

Conditiile in care se pot depozita :

Lumina : Trebuie evitate razele UV ale soarelui si unor lumini artificiale.

Temperatura: Trebuie sa fie sub 35 de grade Celsius si trebuie evitat contactul cu surse de caldura cum ar fi tevi, calorifere, etc.

Umiditatea: Anvelopele trebuie depozitate in spatii racoroase, uscate si cu o ventilatie naturala. Daca situatia nu va permite depozitarea interioara, acestea pot fi depozitate si in exterior atata timp cat sunt acoperite cu o prelata opaca si etansa.

Perioada: Daca se depoziteaza pe termen scurt acestea pot fi asezate una peste alta, dar nu direct pe podea. Daca sunt montate pe jante, ele trebuie sa stea umflate si in pozitie verticala.
Pe termen lung in schimb anvelopele necesita sa fie aranjate pe rafturi verticale la o inaltime de cel putin 10 cm fata de podea, pentru a evita deformarea lor.

De ce sa iti achizitionezi anvelope noi si nu second hand ? depozitare-cauciucuri-pe-janta-fara-janta

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.