SYNC, sistemul de infotainment de la Ford, a ajuns la o noua generatie. Una care foloseste invatarea automata pentru a oferi un nou nivel de personalizare. Poate culege date despre comportamentul soferului si poate face sugestii utile, transformandu-se intr-un adevarat asistent personal.

Multi dintre soferi isi cunosc foarte bine masinile. Dar cat de bine ne cunosc ele pe noi? In curand masinile vor face sugestii soferilor. De exemplu, ei vor putea fi “sfatuiti” cand sa-si apeleze familia sau cand este momentul perfect pentru a merge la sala.

Noua generatie a sistemului de infotainment SYNC va fi disponibila pentru prima data pe modelul Mustang Mach-E electric. Noul SYNC va retine date despre comportamentul soferului si va putea ulterior emite sugestii utile. Acesta foloseste recunoasterea conversatiilor, rezultatele cautarii pe internet si tehnologiile inteligente de invatare automata pentru a face sugestii utile ce au ca scop optimizarea timpului.

Prezentare intr-un eveniment exclusivist

Ford si-a prezentat noul sistem de infotainment pentru prima data in Europa prin intermediul unui eveniment virtual exclusivist. Totodata, compania prezinta noua functie, Remote Vehicle Setup. Aceasta permite proprietarilor sa isi configureze masina inainte de a o conduce. De la modurile de condus preferate la culorile ambientale ale habitaclului.

„Am lucrat intens pentru a ne asigura ca detinerea unui Mustang Mach-E reprezinta o experienta care asigura cel mai inalt nivel de personalizare si de conectivitate”, a spus Jan Schroll, manager de conectivitate, Ford Europa. „Noua generatie SYNC este cea mai inteligenta versiune si va deveni mai inteligenta pe masura ce conduceti masina. Este conceputa pentru a sti de ce aveti nevoie – si cand aveti nevoie – astfel incat sa va asezati confortabil si sa va bucurati de calatorie”.

Un nivel superior de personalizare

Codul pentru noua generatie SYNC a fost scris de la inceput pentru a aduce filosofia de design concentrata pe om in prim-planul experientei de sofat. Acesta permite personalizarea a peste 80 de setari disponibile pe Mustang Mach-E. De la temperatura in habitaclu si pozitia scaunului, pana la iluminarea ambientala.

Sistemul poate chiar identifica soferii prin intermediul smartphone-ului sau al cheii masinii. Si poate aplica setarile inainte ca soferul sa porneasca la drum. Astfel incat fiecare membru al familiei sa poata beneficia de experiente unice pe parcursul calatoriilor.

Algoritm de invatare automata

Sistemul foloseste un algoritm de invatare automata pentru a intelege mai bine obiceiurile soferilor. Mergi la sala de sport in fiecare vineri? Suni acasa la intoarcerea de la munca? Noua generatie SYNC va invata rutina fiecarui proprietar. Si ii va face sugestii de navigare si de comunicare utile, la momentul potrivit, permitand soferilor sa se concentreze asupra drumului.

Pe Mustang Mach-E, noua generatie SYNC dispune de un ecran tactil Full HD de 15,5 inch. Consola este usor de utilizat, in timp ce interfata a fost reorganizata. Gesturile de tip zoom si rotire sunt posibile. Iar interfata permite ajustarea tactila rapida a volumului pentru muzica sau convorbiri.

Navigarea prin interfata SYNC a fost regandita, astfel incat informatiile si aplicatiile de care soferii au nevoie sa nu fie la mai mult de o atingere – doua distanta. Ecranul mare cu aspect inovativ permite afisarea mai multor aplicatii simultan, astfel incat sa puteti observa, de exemplu, navigatia in timp ce efectuati un apel telefonic.

Pe locuri, fiti gata, start!

Proprietarii de Mustang Mach-E vor putea configura setarile masinii inainte ca aceasta sa le fie livrata, prin intermediul functiei Remote Vehicle Setup. Acestia pot sa-si creeze un profil personalizat, sa salveze setarile. Dar si locatiile preferate. Cum ar fi supermarket-ul sau locul de munca. Si sa identifice statiile de incarcare din apropiere.

Configurarea se poate realiza online sau in FordPass, aplicatia pe care o pot utiliza detinatorii de Ford. Astfel, soferii pot prestabili, printre altele:

  • orele de plecare zilnice
  • setarile preferate pentru habitaclu
  • nivelurile de incarcare a bateriei.
  • modurile de conducere disponibile. Alegerea dintre Active, Whisper sau Untamed va ajusta reactia vehiculului.
  • sunetul masinii si culorile ambientale

Profilul de personalizare este stocat in cloud, asa ca, atunci cand proprietarul isi conecteaza smartphone-ul cu Mach-E, setarile sunt retinute. Actualizarile viitoare de tip over-the-air vor permite, de asemenea, personalizarea setarilor radio inainte ca vehiculul sa fie livrat.

Setari specifice

„Setarile standard nu se potrivesc tuturor”, a spus Sheryl Connelly, Ford Global Consumer Trends si Futuring Manager. „Consumatorii doresc produse, servicii si experiente care sa se potriveasca in mod specific nevoilor lor. De aceea Ford ofera posibilitatea personalizarii inainte de livrare pe Mustang Mach-E. Aceasta optiune face ca niciun Mustang Mach-E sa nu fie identic cu altul”.

Proprietarii de Mustang Mach-E isi pot folosi smartphone-ul si pentru a debloca vehiculul. Cu functia Phone-as-a-Key, vehiculul va recunoaste instantaneu cine se apropie, va debloca usile si va activa preferintele si setarile individuale ale soferului. Daca bateria smartphone-ului soferului se descarca, acesta poate introduce pur si simplu parola personala pe o tastatura de pe portiera masinii.

Asistent conversational

Sistemul SYNC de ultima generatie permite recunoasterea conversatiilor. Sistemul intelege limbajul cotidian in 15 limbi europene. Engleza, germana, italiana, franceza, spaniola, turca, rusa, olandeza, poloneza, suedeza, portugheza, ceha, daneza, norvegiana, finlandeza. Permitand proprietarilor sa vorbeasca cu vehiculul la fel cum ar vorbi cu un pasager si sa controleze totul. De la functiile de divertisment si navigatie, pana la setarile habitaclului si apelurile telefonice.

Pentru a oferi cele mai bune raspunsuri la comenzi si intrebari, sistemul SYNC de ultima generatie suplimenteaza sistemele inteligente de la bordul vehiculului cu rezultate ale unor cautari pe internet. Asigurandu-se ca solicitarile pentru cel mai apropiat restaurant sau cea mai apropiata farmacie sunt corecte si actualizate.

Atat Apple CarPlay cat si Android Auto sunt preinstalate gratuit. Proprietarii pot beneficia de accesul sigur si fara efort la aplicatiile si persoanele de contact preferate de pe smartphone, folosindu-si vocea sau utilizand ecranul tactil al vehiculului. Conectivitatea este imbunatatita si mai mult prin intermediul SYNC AppLink. Cu aplicatii precum what3words, Waze si Webex.

In deplin control

Noua generatie SYNC promoveaza increderea in timpul condusului pentru soferii vehiculelor electrice. Recomandandu-le unde si cand sa-si incarce vehiculul. Si oferind acces in timp real la informatiile privind disponibilitatea si preturile statiilor de incarcare.

Tehnologia Intelligent Range ofera soferilor informatii actualizate despre autonomia vehiculului lor electric. Si o face pe baza unor factori care includ traficul, suprafata de rulare, conditiile meteorologice. Ba chiar datele de la alte vehicule electrice Ford care folosesc aceeasi ruta. Daca autonomia vehiculului se schimba in mod semnificativ, o notificare subliniaza noua estimare a autonomiei si explica de ce aceasta s-a schimbat.

Proprietarii vor avea acces la cea mai mare retea de incarcare publica din Europa, avand posibilitatea de a plati folosind aplicatia pentru smartphone FordPass.4 Soferii modelului Mustang Mach-E vor putea sa incarce bateria vehiculului lor de la 10% la 80% in mai putin de 40 de minute, adaugand o autonomie medie de 119 km (73 mile) in 10 minute, in cazul in care folosesc incarcatoarele de mare putere IONITY. 5

Informatiile privind nivelul bateriei si autonomia sunt disponibile folosind aplicatia pentru smartphone FordPass, prin care proprietarii isi pot programa timpii de incarcare preferati pentru a valorifica energia eficienta din punct de vedere al costurilor si asigurandu-se ca vehiculul are o autonomie suficienta pentru a-si finaliza calatoriile viitoare. De asemenea, FordPass permite soferilor sa stabileasca ore de plecare, asigurandu-se ca habitaclul este racit sau incalzit in prealabil la temperatura ideala in timp ce se incarca vehiculul, pentru ca bateria sa aiba autonomia optima pe parcursul calatoriei.

Sistem de navigatie conectat

Noul sistem de navigatie conectat ii ajuta pe soferi sa-si reduca timpul deplasarii, evitand ambuteiaje si redirectionand vehiculul pentru a evita blocajele din trafic. Informatii predictive in timp real privind traficul sunt furnizate de specialistii in localizare de la TomTom, iar sistemele de directionare de la bordul vehiculului si din cloud furnizate de Garmin ii asigura pe soferi ca au intotdeauna la dispozitie cele mai eficiente rute catre destinatia lor. 6

Cele mai recente versiuni ale hartilor sunt intotdeauna stocate la bordul vehiculului, ceea ce inseamna ca navigatia este eficienta chiar si in zonele fara conexiune la retea.

Cand soferii sosesc la destinatie, ei vor putea vedea disponibilitatea locurilor de parcare, pe carosabil si in afara acestuia, reducand astfel timpul pierdut cu gasirea unui loc de parcare. Aplicatia FordPass ii poate ajuta pe soferi sa localizeze rapid si precis locul in care si-au lasat masina in orase cu care nu sunt familiarizati sau in parcari de mari dimensiuni.

In plus, aplicatia FordPass este integrata in sistemul de navigatie de ultima generatie SYNC pentru a facilita planificarea calatoriilor, oferind functii proiectate special pentru proprietarii de vehicule electrice. Calatoriile pot fi planificate pentru a lua in considerare opririle la statiile de incarcare, facilitatile si punctele de interes din apropiere. Cand soferii sunt pregatiti sa plece, pur si simplu transfera itinerarul din aplicatia FordPass la bordul masinii pentru a-si incepe calatoria.

In continua evolutie

La fel cum aplicatiile pentru smartphone-uri primesc constant update-uri care ofera imbunatatiri si noi functii, actualizarile over-the-air asigura evolutia constanta a vehiculelor Ford. Acestea aduc imbunatatiri sistemului SYNC si modulelor computerizate de la bordul vehiculului, contribuind la reducerea vizitelor la centrele service.

Software-ul este descarcat wireless pe fundal, iar actualizarile se realizeaza in mai putin de doua minute. Proprietarii pot decide cand sa aiba loc actualizarile si chiar pot programa instalarea acestora in timpul noptii sau cand masina nu este utilizata, pentru a nu intarzia calatoria.

Noua generatie a sistemului de infotainment SYNC va fi introdusa pentru prima data pe noul Mustang Mach-E electric, urmand a fi disponibila ulterior si pe alte vehicule Ford comercializate in Europa. Modelul Mach-E este varful de lance al unei game de vehicule electrice Ford care se extinde rapid si este unul dintre cele 17 vehicule electrice noi pe care compania le lanseaza in Europa pana la finalul anului 2021.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.