Si pneurile se adapteaza vremurilor. Or, daca acum unul dintre principalele atuuri ale unui produs este inteligenta, Nokian spune ca a gasit solutia.

Specialistii finlandezi sustin ca pana la mijlocul deceniului viitor vom avea astfel de versiuni. Potrivit lor, mai intai pneurile vor fi echipate cu senzori. Acestia ar urma sa transmita informatii despre gradul de uzura. Practic, senzorii vor masura adancimea si uzura suprafetei de rulare. Si se vor semnala solutii: rocada intre punti sau anvelope noi. Cel putin aceasta este informatia furnizata de responsabilul cu noile tehnologii al marcii, Teemu Soini.

Scenariu SF sau realitate?

Faza a doua pare mai degraba desprinsa dintr-un scenariu SF. Astfel, pneurile vor avea capacitatea de a reactiona la conditiile de drum fara sa-l informeze pe sofer. Soini spune ca ele vor avea capacitatea de a schimba modelul benzii de rulare. Spre exemplu, pe asfalt ud, canelurile care stocheaza apa si-ar creste volumul, reducand acvaplanarea.

Cei de la Nokian spun ca primele anvelope cu senzori urmeaza sa apara peste cinci ani. „In mod sigur atunci anvelopele premium vor oferi mai multe solutii de asistenta pentru soferi”, a precizat Soini. Care a spus insa ca anvelopele care reactioneaza singure sunt inca de domeniul viitorului.

Este dorinta clientilor

Noutatile amintite de Nokian reprezinta vointa clientilor. Astfel, 4.100 de clienti au raspuns unui sondaj initiat in cinci tari europene. Esste vorba despre Germania, Italia, Franta, Cehia si Polonia. Iar aproape jumatate dintre ei, mai precis 44%, au sustinut ca vor pneuri mai sigure. In plus, 34% au vorbit despre senzori, iar 25% si-au dorit pneuri care sa se degradeze mai lent. In fine, 33% dintre participantii la sondaj au cerut anvelope care sa nu mai necesite schimbarea sezoniera.

Si pneurile mizeaza pe inteligenta sondaj-Nokian-1024x724

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.