Piața auto europeană nu-și revine și este în regres major. Astfel, înmatriculările de mașini noi în UE au fost în primele două luni cu 22% mai mici comparativ cu anul trecut. Aceasta  în condițiile în care câteva țări sunt în lockdown și epidemia este foarte prezentă în multe dintre țările Uniunii.

În câteva țări scăderile au fost de peste 40%, Romania se apropie de această cifră, și în doar trei state declinul a fost de sub 10%. Trebuie precizat însă că aceste cifre au rezultat din compararea primelor două luni ale acestui an cu primele două din 2020. Acelea au fost ultimele luni normale dinaintea pandemiei. Astfel că rămâne să vedem cum stau lucrurile în martie pe piața auto. Oricum, probabil, ținând cont de situația pandemică, probabil că și în ceea ce privește interpretarea datelor ne vom orienta către alte abordări.

Piața auto în primele două luni: 1,5 milioane de mașini noi

Datele ACEA privind piața auto europeană arată că s-au înmatriculat în primele două luni aproape 1,5 milioane de mașini noi. Ceea ce înseamnă cu peste 400.000 mai puține decât acum un an. Cele mai mari scăderi au fost în Portugalia (-47%), în Lituania (-46%) și în Spania (-44%). În România scăderea a fost de 39,5%. Doar trei țări au avut scăderi mici, de sub 10%: Ungaria, Estonia și Finlanda.

La capitolul mărci, cele mai mari cote de piață le au Volkswagen (11,2%), Peugeot (8%), Toyota (6,3%), Renault (6,2%) și Skoda (5,8%). Dacia a avut 3,5%. Interesant este faptul că este în creștere față de cota de 3,1% consemnată în primele două luni din 2020.

În ceea ce privește volumele, Porsche și Jeep au avut cel mai ușor declin, cu -7%. Dar au fost și mărci pe plus, precum Volvo (3%) și smart (+126%). Creștere a fost și la marca de super-nișă Alpine (+57%). Între mărcile cu scăderi în intervalul 10-15% se numără Dacia, BMW, Mini, Toyota sau Peugeot. În timp ce dclinul cel mai accentuat, mai precis de pste 40 de procente, au consemnat Mitsubishi, Honda, DS, Alfa Romeo, Lada, Jaguar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.