Mark Higgins, triplul campion al Angliei, va incerca in urmatoarele trei zile, pe Transfagarasan, sa stabileasca un nou record de viteza pe un drum de munte.

In perioada 9-11 iulie, Subaru of America si Prodrive vor organiza un eveniment automobilistic pe cel mai spectaculos drum de munte din Europa – Transfagarasan.

Dupa stabilirea recordurile pentru masini de tip sedan in cele mai dificile circuite din Europa: T.T. Isle of Man in 2016 si Nurburing in 2017, Subaru of America si Prodrive au deciz sa seteze un record de viteza in premiera mondiala pe cel mai spectaculos drum de munte din Europa, daca nu din lume, adica Transfagarasan.

Recordul va fi setat pe o lungime de 82 de kilometri, acest lucru fiind o premiera in lumea motorsportului.

Startul va fi dat de la iesirea din Cartisoara si sosirea va a fi pe barajul de la Vidraru. Evenimentul va fi desfasurat sub egida Federatiei Romane de Automobilism Sportiv si cu sprijinul CNAIR si a Ministerului Transporturior din Romania. Echipa de raliuri Napoca Rally Academy este consultant tehnic si asigura desfasurarea evenimentului in Romania.

Mark Higgins este de 3 ori campion al Angliei (in 1997, 2005 si 2006). Pilotul a lucrat ani de zile cu Top Gear si a realizat cascadorii in filme celebre, precum Quantum of Solace si Skyfall din seria James Bond.

Mark Higgins incearca sa stabileasca un record de viteza pe Transfagarasan transfagarasan1

Trei dintre pilotii de top din Romania au vorbit pentru site-ul FRAS despre acest pe care il considera drept o mare provocare pentru Higgins si cei de la Subaru of America si Prodrive, organizatorii evenimentului.

“Traseul este fabulos, am participat in 2003-2004 la Raliul Argesului, care avea o proba pe Transfagarasan si senzatia este majora. Faptul ca vorbim de un traseu lung de 82 de kilometri cu siguranta va fi greu, dar provocarea e mare pentru ca va trebui sa mearga cu o viteza tare constant. Coborarea cred ca este extrem de interesanta de urmarit. E o diferenta de nivel de 900 de metri de la Tunelul de la Balea pana la Piscul Negru, pe o distanta de 14 kilometri. Pe aceasta bucata de drum, sunt paliere de coborare unde se ating viteze foarte mari, urmate de ace de par care necesita franari extrem de violente. Este un efort urias atat pentru masina, cat si pentru pilot”, a declarat Mihai Leu, campion national de raliuri, potrivit site-ului oficial al Federatiei Romane de Automobilism Sportiv (FRAS).

“Am incredere ca cei de la Subaru s-au gandit la toate aspectele inainte de acest pas, cu siguranta totul e calculat, inclusiv in ceea ce priveste franele si rezervorul pentru ca acest record sa fie stabilit si sa ramana pentru mult timp de acum incolo”, a conchis Leu.

Campionul national absolut en-titre Bogdan Marisca a stat de vorba cu Mark Higgins si stie care sunt factorii care vor decide evenimentul. “In primul rand este partea sportiva. Se va stabili in premiera un record, iar asta va fi un punct de referinta important. Vine apoi presiunea sportiva, iar dupa partea tehnico-operativa. Vremea va conta enorm. Pentru motorsportul din Romania reprezinta un impact de imagine enorm”, a afirmat dublul campion national.

Unul dintre cel mai bine cotati piloti din noua generatie, Raul Badiu, este incantat de initiativa celor de la Subaru. “Prin stabilirea unui record, se poate lansa o traditie in jurul acestui traseu, asa cum e la Pikes Peak. Transfagarasanul mi se pare un traseu incredibil, cu toate tipurile de viraje, tipuri de asfalt diferite, vreme care se schimba de la o zona la alta, iar asta e o provocare imensa pentru orice pilot. Chiar voi urmari cu atentie, e un plus mare pentru automobilismul sportiv de la noi”, a afirmat Raul, actualul lider de la Clasa 9, 2 Roti Motrice si Cupa Suzuki in Campionatul National de Raliuri Dunlop.

Mark Higgins incearca sa stabileasca un record de viteza pe Transfagarasan transfagarasan2

Drumul va a fi inchis traficului, de la iesire din Cartisoara pana la barajul Vidraru in zilele de luni si marti 09 si 10 Iulie de la 9:00 la 13:00 si de la 14:00 la 18:00 si in ziua de miercuri 11 Iulie, de la iesirea din Cartisoara pana la Balea Lac, de la 9:00 la 12:00 si de la 14:00 la 17:30.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.