Arkana, modelul SUV coupe destinat initial pietei din Rusia, va ajunge si in Europa. Insa nu imediat, ci doar din 2021. Am rasfoit presa franceza pentru a avea mai multe detalii. Mai cu seama ca in vara, atunci cand un prototip camuflat a aparut pe strazile noastre, s-a vorbit si despre posibilitatea ca acest SUV coupe sa apara si sub sigla Dacia. Si aveti mai jos povestea.

Prezentat in vara lui 2018 la Moscova, Arkana a fost bine primit. Initial insa Renault a precizat doar ca va lua in considerare ideea ca acest SUV coupe sa ajunga in Europa. Fara sa ofere insa un orizont de timp si mai multe detalii.

Intre timp insa, segmentul SUV si-a continuat prestatia pozitiva. Si se pare ca macar pentru urmatorii 4 sau 5 ani lucrurile vor ramane in aceeasi zona. In conditiile date, Ali Kassai Koupai, Director Produs si Programe in Grupul Renault, a decis sa sprijine proiectul „Arkana in Europa”.

Sanse mici sa fie Dacia

Kassai Koupai este foare atent la tendintele pietei. Si, spun surse din interiorul companiei, este foarte deschis catre noutatile din zona SUV. Ba chiar, daca a avut ceva de comentat cu privire la vreun produs, a fost vorba despre Mégane. Caci piata lasa tot mai putin loc compactelor clasice. N-a luat si vreo masura, dar este o mostra a strategiei directorului.

Pe Arkana o vede o extensie a gamei SUV. Pozitionat intre Captur si Kadjar, modelul urmeaza sa fie comercializat doar in caroseria coupé. O reteta care aminteste de cea pe care o cunoastem in cazul lui BMW X6. Insa daca in Rusia are un pret de start de 13.960 euro, in Europa nu o sa fie cazul.

Arkana vine si in Europa din 2021. Si sub sigla Dacia? Ranault-Arkana-1-1024x545Modelul a fost dezvoltat pe platforma B0 a lui Duster acolo, insa de data aceasta o sa fie folosita cea CMF-B. Adica a lui Clio 5 si a noilor Captur si Juke. Care a luat 5 stele la testele Euro NCAP si a fost folosita si-n Coreea de Sud pentru XM3. „Verisorul” lui Arkana destinat Asiei de Est dezvoltat de Samsung. Or, tinand cont de platforma, dar si de pret, sunt peste 90% sanse ca pe piata europeana sa fie comercializat ca Renault si nu ca Dacia.

Arkana vine si in Europa din 2021. Si sub sigla Dacia? Samsung-XM3
Lansarea, in 2021

Lansarea lui Arkana pe piata europeana urmeaza sa aiba loc doar in 2021. De ce? In primul rand pentru a explora toate posibilitatile oferite de platforma noului Captur. Si de a gasi cele mai bune formule de a adapta modelul lansat, dupa cum spuneam, pe o alta platforma.

Apoi, Renault isi ia timp pentru a se linisti apele in ceea ce priveste normele de poluare. Dar si cele induse de noul barem WLTP, a carui implementare a fost din nou amanata. Pentru iunie/iulie 2020. Astfel ca, probabil, vom avea parte de o lansare la Paris, in toamna viitoare, ori la Geneva, in primavara lui 2021, pentru ca vanzarile sa demareze in acelasi an.

Un alt motiv este cel legat de clientii europeni. Acestia asteapta echiparile pe care le cunosc deja de la celelalte modele, precum RS Line, si care nu sunt comercializate in Rusia. In egala masura, acest delay are la origine si latura financiara. Dezvoltarea unui model ii costa astazi pe francezi inntre 300 si 500 de milioane de euro. Si cam pe-acolo ar trebui sa se ajunga si-n acest caz tinand cont de complexitatea procesului de adaptare. Un cost asumat de Renault, pe o piata cu „vant din pupa”, dar chiar si asa, unul care presupune sa fie si acoperit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.