Avem in fata o intrebare dificila. Vezi tu, in timpul revolutiei industriale, au existat numeroase experimente: puterea de abur, combustie interna, electricitate si tot felul de tehnologii noi. In timp ce o parte din acele experimente au fost facute de academicieni in medii controlate, cea mai mare parte a fost realizata de oameni iesiti din comun precum Karl Benz, Henry Ford si Isambard Kingdom Brunel (omul cu cel mai tare nume din istorie). Aceste experimente si masinile carora le-au dat nastere au fost create in hale si ateliere de lucru din intreaga lume si, de indata ce au prins viata, au fost deseori distruse sau dezmembrate pentru piese pentru urmatoarea inventie. Asta inseamna ca nimeni nu stie care este prima motocicleta sau cine a inventat-o. Acestea fiind spuse, putem sa ne facem o idee.

Sunt sigur ca veti fi socati sa descoperiti ca exista o gramada de raspunsuri la aceasta intrebare si ca toate sunt corecte. Maddening, nu? Unele surse afirma ca un francez pe nume Ernest Michaux -fiul fierarului si inventatorul Pierre Michaux- a inventat prima motocicleta cand a pus unul dintre motoarele cu aburi ale lui Louis-Guillaume Perreax pe o bicicleta produsa de afacerea familiei sale si a numit-o velocipedul cu abur Michaux-Perreaux. Interesant nume, nu? Aceasta s-a facut undeva intre 1867 si 1871, anii sunt vagi.

Voi stiti care este prima motocicleta construita vreodata si cine a construit-o? Michaux-Perreaux-motocicletaAlte surse sustin ca un tip pe nume Sylvester Roper din Boston, Massachusetts, a facut prima motocicleta cand el – la fel ca Mssr. Michau -a pus un motor cu aburi pe o bicicleta. Roper si-a vandut ‘Roper Steam Velocipede’ de la sfarsitul anilor 1860 pana la moartea sa in 1896. Aceasta este o poveste in sine. Roper isi expunea bicicleta cu aburi de a doua generatie la Charles River Bicycle Track din Cambridge, Massachusetts, la 1 iunie 1896. In timpul expozitiei – in care a concurat si l-a batut pe ciclistul de competitie, Tom Butler-Roper a avut atac de cord la 40 de mile pe ora si s-a prabusit. Avea 72 de ani si a murit facand ceva ce iubea. Trebuie sa conteze la ceva, nu?
Voi stiti care este prima motocicleta construita vreodata si cine a construit-o? Roper-motocicleta
Ultimul, dar nu in ultimul rand, este Diamler Petroleum Reitwagen. Construita de cuplul istoric Gottleib Daimler si William Maybach in 1885, Reitwagen a fost – din nou, conform surselor istorice – prima motocicleta produsa pe baza de benzina, produsa in mod comercial. Era facuta din lemn, avea roti din lemn cu anvelope de fier ca un vagon vechi, o singura frana spate si o sa nu tocmai confortabila. A fost alimentata de un motor in patru timpi, racit cu aer, de 264cc, care a fost cuplat la o transmisie cu curea cu o singura viteza. A fost o revolutie in materie de design si aproape sigur a dat nastere motocicletelor de la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea.

Voi stiti care este prima motocicleta construita vreodata si cine a construit-o? Daimler_Reitwagen-motocicletaAcum, toate cele trei sunt considerate ca fiind „prima” motocicleta, dar exista mereu o contradictie. In functie de persoana pe care o intrebati, cele cu aburi nu sunt considerate motociclete. Unii academicieni cred ca singura motocicleta adevarata este cea alimentata cu benzina si care le elimina pe cele Roper si Frenchmen. Consideram ca atat timp cat avea doua roti si un fel de motor careo propulsa si care nu erau muschii piciorului, o consideram motocicleta. Nu asculta propaganda anti-abur.

Raspunsul la intrebare este: „Cine stie?” Ar fi putut fi oricare dintre cele trei sau ceva masinarie construita de un anonim in Moravia sau ceva care nu a vazut niciodata lumina zilei. Conteaza? La sfarsitul zilei, nu chiar. Un milion de ciudatenii dintr-un milion de ateliere s-au luptat ani de zile si, in cele din urma, prin geniul si perseverenta lor, s-au asigurat ca noi ne putem bucura de ele azi.

Sursa: Rideapart

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.