Caldura excesiva te poate afecta pe tine si motocicleta ta. Iata cateva sfaturi pentru a va racori in timpul verii.

Vara este aici si se anunta a fi una prelungita. Este sezonul motociclistilor, care nu indura iarna si nu asteapta cu nerabdare cand zilele sunt intunecate si inghetate. Inainte de a sari pe motocicleta pentru a cuceri drumurile, asigurati-va ca sunteti gata pentru vremea fierbinte.

Motocicleta ta are nevoie de dragoste

Asigurati-va ca anvelopele sunt in conditii optime pentru temperaturile ridicate.

Caldura poate face lucruri ciudate, deseori distructive, pentru motocicleta ta. Inainte de a o scoate intr-o zi insorita de 35 de grade, scoate manualul motocicletei si fa urmatoarele:

Curatasi lubrifiaza lantul (daca ai unul) si cauta rugina, uzura si mizerie. De asemenea, asigura-te ca tensiunea este buna. Daca aveti o curea, verificati-o pentru crapaturi sau deteriorari si da-o scu un tratament special. Incerca sa faci acest lucru cu o noapte inainte de o plimbare, astfel incat lubrefiantele sa aiba timp sa actioneze pe lant sau curea.
Verifica toate fluidele – ulei, frana, ambreiaj si lichid de racire, in functie de motocicleta. Verifica furtunurile sau firele pentru fisuri, uzura excesiva, deteriorari sau (pentru furtunuri) zone moi. Caldura verii inseamna ca motorul va functiona la cea mai mare temperatura. Ofera-i tot ajutorul pe care il poate obtine.
Incerca sa eviti statul excesiv la relanti. Sigur, trebuie sa stai uneori, dar nu lasa motocicleta sa stea pornita intr-o parcare fara umbra sau in stand la coada ce se misca greu. Statul excesiv la relanti in temperaturi in temperaturi ridicate dauneaza motocicletelor racite cu aer, chiar si cele racite cu apa pot suferi in aceasta caldura.
Uita-te bine la anvelope. Cum arata banda de rulare? Crapaturi sau uzura ciudata? Trebuie sa fie inlocuite sau doar umflate pana la presiunea corespunzatoare? Poti face acest lucru la o benzinarie locala.
Verifica-ti franele. Asigura-tea ca lichidul de frana este relativ proaspat, lichidul nou rezista la caldura mai bine decat lichidul vechi. Placutele sunt bune? Daca ai tambur/tamburi, sunt in stare buna si ajustati bine? Franele se incalzesc mai repede decat de obicei la temperaturi ridicate, asa ca asigura-tea ca sunt in forma de varf inainte de a merge sa conduci motocicleta intr-o zi fierbinte.

Toata lumea sa fie 'cool' - Sfaturi pentru conducerea in caldura bike-on-road-2-770x433Imbraca-te adecvat

Este tentant sa vrei sa arunci doar cateva elemente cheie atunci cand simti caldura fierbinte, dar exista o multime de motive pentru a te asigura ca ramai la fel de acoperit ca intotdeauna.

Cumperi o casca sau echipament noi? Ia in considerare culorile albe sau luminoase. Este uimitorare diferenta pe care o face atunci cand nu absorbi razele soarelui. Schimba echipamentul de piele cu cel textil. Jachetele de tip „Mesh”, cum ar fi Rev’It Traction, ofera o mare protectie (inclusiv armura) intr-un pachet usor, extrem de respirabil. Daca bugetul permite si nu ai inca o pereche, ia in considerare achizitia unei perechi de blugi de riding sau pantaloni textili ventilati pentru a merge cu jacheta. Si manusile textile pana la incheietura pot face o diferenta considerabila.

Cu cat mai mult aer poti circula in jurul corpului, cu atat mai bine. Daca vrei sa mergi un pas mai departe, poti inmuia o bandana in apa pentru a o purta in jurul gatului sau chiar cumpara o bluza pe care o poti inmuia in apa care se va evapora in timp ce te plimbi.

Hidrateaza-te, odihneste-te si reincarca-te

Aminteste-ti intotdeauna sa ai propria ta rezerva cu apa si sa bei adesea. Daca astepti pana ti se face sete, este deja prea tarziu. Cel mai bine este sa investesti intr-un pachet de hidratare din care poti bea in timp ce calatoresti, pentru a va asigura ca ramaneti cu mintea limpede. Cand este fierbinte, planifica mai multe opriri pentru a te odihni si a lua o gustare si incercati sa va parcati motocicleta la umbra. Cricum este mai putin probabil sa se scufunde in asfaltul moale, iar componentele si motorul tau pot lua o pauza de la caldura. Este, de asemenea, un moment excelent pentru a te asigura ca orice piele expusa este acoperita de niste imbracaminte sau de protectie solara. Daca observati ca nu faceti suficiente drumuri la toaleta, beti mai multa apa.

Toata lumea sa fie 'cool' - Sfaturi pentru conducerea in caldura Summertime-Harley-dudes-770x433
Da, si sa iti amintesti sa te distrezi si sa te bucuri de fiecare grad in plus. Nu foarte departe, ne asteapta iarna.

Sursa: Rideapart

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.