FIA ERC Junior, cu al său format pe două niveluri, continuă și în 2021. Cu o diferență însă. FIA World Motor Sport Council a ratificat transformarea Campionatului FIA ERC1 Junior în Campionatul FIA ERC Junior din sezonul următor. Și faptul că se va concura cu mașini Rally3 de ultimă generație pe anvelope Pirelli.

Această schimbare este în conformitate cu măsurile prevăzute de FIA. Forul mondial și-a propus să facă mai accesibile tinerilor întrecerile internaționale cu mașini cu tracțiune integrală. Și implicit să le ofere șanse mai bune pentru o carieră celor care au evoluat în ERC3 Junior sau campionatele naționale.

FIA ERC Junior, întrecere care rămâne deschisă tuturor echipelor, devine astfel primul campionat rezervat Rally3. O categorie care urmează să devină din ce în ce mai importantă în anii următori.

Ford Fiesta Rally3 mașina FIA ERC Junior

Ford Fiesta Rally3, cu anvelope Pirelli, urmează să devină modelul omologat pentru FIA ERC Junior. Și, urmare a parteneriatului dintre FIA, M-Sport – compania care construiește modelul –, firma de anvelope și promotorul ERC Eurosport Events, câștigătorul ediției 2021 va promova în Campionatul FIA Junior WRC.

El va concura în stagiunea viitoare cu o Fiesta M-Sport cu anvelope Pirelli în cinci evenimente în 2022. Cu ce versiune și campionatul în care va evolua urmează să fie anunțat de FIA la începutul anului 2021.

Un pas către un sistem de promovare

Campionul ERC Junior din 2021 va primit drept premiu un program în WRC. Detaliile pachetului complet oferit și condițiile vor fi incluse în documentul de înregistrare al concurentului. Acesta urmează să fie făcut public în curând.

Yves Matton, Rally Director FIA, a declarat: „Este prima acțiune în procesul de redefinire a raliului piramida sportivă. Mai multe detalii vom oferi în start de 2021. Un lucru este clar. Orice inițiativă care creează o puncte clară între FIA ERC și FIA WRC trebuie aplaudată. Este vital pentru viitorul sportului nostru ca tinerilor șoferi să li se oferite oportunități accesibile de a obține experiență internațională cu mașini cu tracțiune integrală. Iar acest proiect face exact acest lucru.”

Jean-Baptiste Ley, coordonator ERC, Eurosport Events, a declarat: „Ar fi ușor să ne odihnim pe lauri după un sezon ERC1 Junior foarte bun. Mai cu seamă că multe tinere vedete și-au dovedit talentul în mașinile Rally2. Izbutind podiumuri și victorii generale. Dar am făcut două observații importante. Primul este că acei piloți au atuurile să lupte pentru titlul absolut. Și asta sperăm să facă. În același timp, este clar pasul dintre ERC3 Junior cu mașini 2WD și ERC1 Junior cu cele 4WD nu este deloc mic. Mai cu seamă că finanțarea este tot mai greu de obținut din cauza pandemiei globale. Noua categorie Rally3 de la FIA este, prin urmare, răspunsul perfect la nevoile ERC Junior, cu un echilibru inteligent între cost și experiența 4WD”.

Terenzio Testoni, Rally Activity Manager, Pirelli, a declarat: „La Pirelli, am fost întotdeauna extrem de mândri să sprijinim inițiativele care promovează carierele tinerilor piloți de raliuri. De la Pirelli Star Driver la programul recent anunțat FIA Rally Star. Ca urmare, suntem încântați cu statutul de furnizori pentru noua categorie ERC Junior”.

ERC3 Junior, același format, premii mai mari

ERC3 Junior, care a fost lansat pentru sezonul 2014 ca o inițiativă comună a promotorului Eurosport Events și a FIA, continuă ca o categorie multi-brand pentru mașinile Rally4 și Rally5, cu Pirelli ca furnizor de anvelope.

Campionul ERC3 Junior 2021 primește un premiu de trei runde ERC Junior 2022 într-un Ford Fiesta Rally3 echipat cu Pirelli. Iar dacă pilotul folosește un Fiesta Rally4 în timpul sezonului ERC3 Junior, M-Sport va crește premiul final pentru a include toate cele șase runde ERC Junior din 2022 într-un Ford Fiesta Rally3. Condițiile complete vor fi detaliate în documentul de înregistrare al concurentului.

Calendar FIA ERC Junior

Rally Islas Canarias – 6-8 mai 2021
77th Rally Polonia -18-20 iunie 2021
Raliul Liepāja – 1-3 iulie 2021
Rally di Roma Capitale – 23-25 iulie 2021
Barum Czech Rally Zlín – 27-29 august 2021
Raliul Ungariei – 22-24 octombrie 2021

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.