Dakar 2020 a programat miercuri etapa cu numarul 4, Neom > Al-`Ula. O distanta de 676 kilometri, din care 453 kilometri de proba speciala. Prilej pentru José Ignacio Cornejo sa obtina primul succes in competitie, iar pentru Peterhansel pe cel cu numarul 77. Am avut parte, altfel, de prima runda care nu a mai adus schimbari de lider la principalele categorii. Ricky Brabec si Carlos Sainz au ramas la conducere.

Intoarcere in trecut

Drumul de la Neom catre Al-ʿUla a insemnat trecerea de la orasul viitorului la minunile antice. Mai precis ale civilizatiei Nabateene. Nabateenii (Nabatu in incriptiile aramaice) erau comunitatile de negustori din Epoca de Fier. Ei faceau comert cu rasina si condimentele controland regiunile aride din sud-estul Asiei intre 312 i.Hr. si 106 d. Hr. S-au asezat in sudul Levantului si nordul Arabiei in secolul al V-lea. Au devenit un regat infloritor.

In timpul celor 400 de ani de dezvoltare, nabateenii au dominat comertul cu condimente spre Mediterana. Prin controlul apei, al oazelor si rutelor comerciale ale caravanelor au pus bazele unui imperiu. Maretul si fabulosul oras Petra servea ca centru al Drumului Tamaii, condimentelor si bunurilor exotice.

Evident, concurentii Dakar 2020 nu au avut prilejul sa exploreze prea mult din istorie. Cu atat mai mult cu cat traseul a presupus zone cu mult parf in prima sectiune, care au redus vizibilitatea, iar apoi pline cu roci vulcanice. Si, evident, orice eroare de navigatie devenea fatala.

Cornejo, la primul succes

Inca de la momentul in care a semnat cu echipa de uzina Honda, acum trei ani, José Ignacio Cornejo a demonstrat ca-si merita locul in HRC. Nu inseamna insa ca s-a culcat pe o ureche. A progresat permanent si, iata-l pe chilean la primul succes de etapa in Dakar. Impreuna cu colegii Ricky Brabec si Kevin Benavides au reusit sa depaseasca problemele de navigatie si avea sa se impuna. Insotindu-i pe cei doi pe podiumul provizoriu dupa aceasta etapa.

Altfel, dupa ce l-a pierdut pe Adrien van Beveren, Yamaha ramane fara alt nume important. Xavier de Soultrait a abandonat dupa ce si-a dat seama ca accidentul suferit in etapa a treia nu-l lasa sa mearga mai departe cu sanse sa termine intrecerea.

Clasament moto dupa 4 etape

  1. RICKY BRABEC (MONSTER ENERGY HONDA TEAM 2020) 15H 06′ 43”
  2. KEVIN BENAVIDES (MONSTER ENERGY HONDA TEAM 2020) 15H 09′ 13”
  3. JOSE IGNACIO CORNEJO (MONSTER ENERGY HONDA TEAM 2020) 15H 15′ 14”
Mani Gyenes ramane lider la Malle Moto – Original

Mani Gyenes a ramas lider la Malle Moto – Original si dupa aceasta runda si este pe 41 la general. In plus, ocupa locul 23 in G2 A.S.O None-Elites si pozitia a 10-a in G2.2 Matahon.

Dakar 2020 - 4: Premiera Cornejo, Gyenes in grafic Mani-Gyenes-in-timpul-etapei-3-din-Dakar-2020-foto-FotoP-1024x682Emanuel Gyenes #44, Autonet Motorcycle Team: „Am ajuns in Al Ula dupa o etapa foarte lunga. A fost mult praf, iar in a doua parte foarte multa piatra. Din pricina prafului mi-au trebuit 60 de km sa pot depasi un quad. Apoi a fost totul bine, am mers in ritmul meu. A fost o zi buna, chiar daca am cazut pentru prima data in acest Dakar. Am pus motocicleta pe o parte, insa nu a fost nimic grav si am putut continua”.

Pentru a continua: „M-am obisnuit si cu acest sistem in care primim in unele probe speciale roadbookurile inainte de start. Nu este ca atunci cand ai timp sa te uiti in liniste peste el si sa iti scoti tu in evidenta ce ai nevoie. Insa am mers destul de bine si dupa cel colorat de organizatori, pe care noi apucam doar sa ne uitam cateva minute, inainte sa pornim in proba speciala. In acele etape nu avem roadbook din bivuac pana la start si mergem dupa GPS. Din pacate, aici in Arabia Saudita navigatia este foarte grea, fiind locuri foarte intinse unde nu sunt repere”.

Alt pilot victorios la auto

La categoria auto am avut parte de primul succes din aceasta editie pentru Stéphane Peterhansel. Victoria de etapa cu numarul 77 in cariera. Si una care i-a permis sa mai recupereze din timpul pierdut pana acum in clasamentul general si sa urce pe locul 3.

Nasser Al-Attiyah si Carlos Sainz au adoptat o tactica destul de conservatoare, pentru a-si mentine pozitiile in ierarhia generala. Astfel ca Peterhansel a avut practic drum deschis catre victorie.

Performanta zilei a fost obtinuta de Mathieu Serradori. Aflat la a doua editie cu o masina, dupa trei starturi la moto, francezul a avut din nou o prestatie excelenta. Pilotand un buggy Century, evident inferior modelelor Mini si Toyota de uzina, a fost din nou in Top 5. Mai mult, cu timpul obtinut in aceasta etapa a urcat pana pe locul 6 la general. Si este la doar 3 minute de pozitia a 4-a!

Clasament auto dupa 4 etape

  1. CARLOS SAINZ – LUCAS CRUZ (BAHRAIN JCW X-RAID TEAM) 15H 12′ 12”
  2. NASSER AL-ATTIYAH – MATHIEU BAUMEL (TOYOTA GAZOO RACING) 15H 15′ 15”
  3. STEPHANE PETERHANSEL – PAULO FIUZA (BAHRAIN JCW X-RAID TEAM) 15H 23′ 54”
Debutant victorios la SSV

In intrecerea de la quad l-am avut din nou victorios pe Ignacio Casale, care ramane, evident, liderul categorie. La SSV, succes pentru debutantul american de 23 de ani Mitchell Guthrie. Cel care-l are in dreapta pe Ola Floene. Un nume pe care iubitorii din WRC il cunosc, fiind copilotul lui Mikkelsen si Ostberg (intre altii). Lider la general este Jose Antonio Hinojo Lopez.

In fine , la categoria camioane Anton Shibalov si-a trecut in cont a doua victorie de etapa din 2020. Castigatorul zilei este insa colegul sau Andrey Karginov, care si-a marit avantajul fata de Siarhei Viazovich.

Astazi, pe 9 ianuarie, se desfasoara etapa a 5-a din totalul de 12 programate in Dakar 2020. Una cu 563 kilometri, din care 353 kilometri de proba speciala. O etapa cu foarte mult nisip in care stancile vor servi drept reper celor care intampina dificultati in navigatie. Vor fi dune, coline si zone cu iarba camilei.

Alte detalii despre etapele de pana acum din Dakar 2020 aflati aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.