Dakar 2020 a debutat pe 5 ianuarie cu etapa Jeddah – Al Wajh, 752 kilometri din care 319 kilometri de proba speciala. Mani Gyenes a stabilit timpul de referinta la clasa Malle Moto – Original (fara asistenta tehnica).

Emanuel Gyenes #44: „Aceasta a fost cea mai lunga prima proba speciala pe care am intalnit-o pana acum in Dakar. 319 kilometri care nu au fost foarte usori. In unele zone traseul a fost chiar periculos pentru ca puteai sa cazi si sa lovesti motocicleta, era foarte multa piatra. Am incercat sa merg prudent sa nu cad, sa fac greseli sau sa lovesc motocicleta. In vreo doua locuri am facut greseli de navigatie, dar nu cred ca am pierdut mai mult de un minut si jumatate. Este o cursa lunga, mai avem inca 11 zile si peste 7.000 de kilometri, se pot intampla multe. Ma simt bine si asta conteaza. Nu m-am simtit obosit, doar am mers prudent in zonele cu piatra multa“.

Malle Moto – Original  Clasament general dupa prima dintre cele 12 etape

Emanuel Gyenes, Autonet Motorcycle Team 4h 16min 42sec

Benjamin Melot,  Benjamin Melot           + 10min 25sec

Giordano Pacheco, Calidoso Racing Team + 12min

Toby Price, lider la moto, Zala la auto

Nasser Al-Attiyah, castigatorul editiei precedente, a condus buna parte din proba speciala. A avut insa parte de trei pene si a terminat ziua doar pe pozitia a patra. Si cum Stephane Peterhansel si Carlos Sainz Sr pierdusera si ei timp pretios in debutul zilei, lupta pentru suprematie s-a dat intre Khalid Al Qassimi si Vaidotas Zala.

Al Qassimi avea si el sa aiba parte de probleme, a pierdut un sfert de ora, astfel ca Zala s-a impus in primaetapa din Dakar 2020. Lituanianul a terminat pe locul 12 anul trecut cu o Toyota. Acum insa alearga pe Mini ALL4 Racing, iar alegerea s-a dovedit inspirata. El a devenit primul pilot de la Mikko Hirvonen, in 2016, care castiga o proba din Dakar cu un Mini cu tractiune integrala. Peterhansel si Sainz au terminat pe celelalte doua trepte ale podiumului, in timp ce Al-Attiyah este pe patru.

La categoria moto, Toby Price, principalul favorit al intrecerii, s-a instalat deja la conducere. Locul secund i-a revenit lui Ricky Brabec, care este la numai doua minute distanta, si de Matthias Walkner. Aron Domzala si-a adjudecat in premiera o victorie de etapa la categoria SSV, in timp ce Anton Shibalov s-a impus in disputa camioanelor, dominata de Kamaz.

Spre nord

In ziua a doua a primei editii ce se desfasoara in Arabia Saudita, caravana Dakarului isi continua drumul catre nord. Concurentii se vor apropia de granita cu Iordania. In etapa de pe 6 ianuarie, la finalul celor 401 kilometri, bivuacul va fi stabilit in orasul Neom.

Va fi un traseu rapid cu multa piatra si trasee paralele. O zi in care concurentii se vor obisnui si mai mult cu particularitatile navigatiei in aceasta zona total noua. Tot in Neom, oras aflat pe malul Marii Rosii, se va ramane si pe 7 ianuarie cand este programata o etapa in bucla. Proba speciala va masura 404 kilometri si va avea multe treceri prin canioane.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.