Dakar Rally

Dakar Rally paraseste America de Sud incepand de la editia viitoare. Timp de 5 ani competitia se va derula in Arabia Saudita.

Dakar Rally s-a mutat in America de Sud in urma cu 10 ani. Oficial, decizia a fost luata ca urmare a amenintarilor teroriste din Mauritania. Insa, in culise, s-a vorbit si despre o decizie care a avut la origine interesele financiare ale organizatorilor, Amaury Sport Organisation (ASO).

In timp, Peru, Chile, Ecuador si Bolivia au gazduit intrecerea in formule diferite. Ultima editie s-a derulat exclusiv in Peru. Si aceasta pentru ca statele vecine nu au ajuns la un acord cu ASO. Si cum situatia parea sa se perpetueze, a fost cautata o noua solutie.

Acord pe cinci ani intre Dakar Rally si Arabia Saudita

In ianuarie, Etienne Lavigne, fostul director al competitiei, vorbea despre dificultatile intampinate de organizatori. „Adevarul este ca suntem presati sa propunem un proiect pentru editia din 2020 si cele viitoare. Trebuie sa facem acest lucru cat mai repede. Daca in 3 sau 4 luni nu vom avea o solutie, va trebui sa gasim o alta destinatie”, a spus acesta.

Asadar, ASO a semnat un parteneriat pe cinci ani cu Arabia Saudita. In aceasta tara ar urma sa fie gazduite editiile 2020-2024. Informatia a fost publicata de Autosport si Motorsport.com. Ea nu a fost confirmata de organizatori, insa surse apropiate acestora au dezvaluit ca anuntul urmeaza sa fie facut public in urmatoarele saptamani.

Startul, la Riad 

Autosport si Motorsport.com sustin ca intrecerea va avea startul la Riad. Pentru moment nu a fost conceput traseul, insa acesta nu va fi greu de realizat. Arabia Saudita are 3,6 milioane de kilometri patrati de desert, dar beneficiaza si de trasee la mare altitudine, in Muntele Asir. Ulterior nu este exclus ca Dakar Rally sa fie extins si in Oman, Iordania sau Egipt.

„Sunt extrem de multumit de schimbare. Ajung in Arabia Saudita in jumatate de ceas”, a declarat castigatorul din 2019, Nasser Al-Attiyah. Pentru a continua: „Iubesc America de Sud, oamenii de acolo, tarile incredibile in care am concurat. Trebuie insa sa respectam decizia organizatorilor. Si sa ne adaptam la schimbare, asa cu am facut-o si cand ne-am mutat in America de Sud”.

Tot Al-Attiyah spune ca politica nu pune in pericol sportul. Evident, face referire la faptul ca Arabia Saudita a inceput sa emita vize turistice la finalul anului trecut. In plus, se stie, tara a fost implicata recent intr-o multime de situatii controversate de ordin politic. „Am concurat deja in Cross Country Hail Rally si nu au existat probleme”, a declarat castigatorul Dakar.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.