BMW-Motorrad-300x166 Le Mans: cursă dramatică, final eroicCursă dramatică, final eroic: prima participare pentru echipa IVR BMW Motorrad CSEU în Campionatul Mondial de Anduranţă FIM

Cu piloţi din Bulgaria, Austria şi Slovenia, echipa IVR BMW Motorrad CSEU, susţinută de BMW Motorrad Europa Centrală şi de Est, a încheiat prima cursă în cadrul Campionatului Mondial de Anduranţă FIM, desfăşurată la Le Mans. Echipa s-a confruntat cu probleme serioase, doi dintre piloţi abandonând, însă datorită eforturilor echipei de mecanici şi a pilotului bulgar Martin Choy, aceasta a reuşit să încheie cursa, conform comunicatului transmis bestride.ro.

BMW a avut o participare importantă cu modelul S 1000 RR la startul cursei de 24 de ore de la Le Mans, prima etapă a Campionatului Mondial de Anduranţă FIM, echipa Penz13.com BMW Motorrad reuşind să obţină pole-position-ul la clasa EWC SBK. Tot la clasa EWC SBK a fost înscrisă şi echipa IVR BMW Motorrad CSEU, cu cei trei piloţi ai săi: Janez Prosenik (SLO), Martin Choy (BUL) şi Roland Resch (AUT)

Imediat după start, în prima oră a cursei, echipa IVR BMW Motorrad CSEU s-a confruntat cu probleme serioase: pilotând o motocicletă echipată cu pneuri slick, Prosenik a pierdut controlul pe o porţiune cu apă şi a căzut. În urma accidentului, pilotul sloven s-a accidentat şi nu a mai putut continua cursa. Motocicleta a fost adusă la boxe de către oficiali la 40 de minute după incident. În ciuda avariilor importante (majoritatea în partea superioară a motocicletei, bordul, roţile, respectiv partea electronică), mecanicii au reuşit o performanţă impresionantă, reparând motocicleta în doar 16 minute.

Ceilalţi doi rideri au continuat să piloteze în stint-uri de o oră şi s-au luptat cu vremea dificilă din timpul nopţii, temperaturile scăzând până aproape de 0 grade Celsius. Pe parcursul dimineţii, Resch a fost nevoit să abandoneze din cauza unor probleme medicale, iar Martin Choy a fost nevoit să piloteze de unul singur, alternând stint-uri mai lungi cu scurte perioade de odihnă.

Cel mai dramatic moment al cursei a avut loc cu 9 minute înainte de finalul cursei, motocicleta defectându-se cu 5 viraje înainte de linia stand-urilor. Pentru a continua cursa, Martin Choy a trebuit să împingă motocicleta la boxe. Defecţiunea a fost identificată, bateria fiind înlocuită de către mecanici în doar 1,5 minute, iar Martin a reuşit să se întoarcă pe circuit şi să treacă linia de finish. Performanţa pilotului bulgar este una impresionantă, acesta petrecând pe circuit aproximativ 13 ore din cursă, o bună parte în condiţii meteorologice nefavorabile.

“Toată lumea s-a bucurat pentru faptul că am reuşit să duc motocicleta la boxe în ultimele minute ale cursei. În final, am reuşit să trecem linia de final pe roţi, în ciuda accidentului, a condiţiilor nefavorabile şi a abandonurilor colegilor mei. Sincer să fiu, mi-am încleştat dinţii şi am încercat să-mi folosesc toate resursele, mi-am spus că este acum ori niciodată şi cred că soarta a fost de partea mea. Sunt încrezător în performanţele echipei. Timpii pe tur au fost buni iar per total am fost o echipă competitivă. Dacă nu ne-am fi confruntat cu accidentul de la începutul cursei, cred cu tărie că ne-am fi putut clasa în primele şapte echipe la final”, a declarat Martin Choy.

Pentru echipele BMW Motorrad a fost o cursă dificilă. Echipa lider Penz13.com a fost nevoită să se retragă din motive de siguranţă, întrucât avariile motocicletei au dus la scurgerea de ulei pe pistă. S 1000 RR-ul cu numărul 48 al echipei Völpker NRT48 by Schubert Motors a terminat cursa pe poziţia şapte. Piloţii Bastien Mackels (BE), Dominik Vincon (DE) şi Stefan Kerschbaumer (AT), tot pe un BMW S 1000 RR, au obţinut locul trei în clasa EWC STK (Superstock). Celelalte echipe BMW au încheiat cu succes cursa: Tecmas Racing – BMW (locul 18 la general), GERT56 HMT by RS Speedbikes (locul 31 la general), 24Racing – Piste Libre – Epsilon (locul 36 la general), LRP Poland (locul 43 la general). Echipa IVR BMW Motorrad CSEU a încheiat cursa de 24 de ore pe poziţia 45 la general.

Campionatul Mondial de Anduranţă FIM are programate patru etape în 2016. Următoarea se va desfăşura la Portimao, Portugalia, pe 11 iunie.

Întreaga comunitate BMW Motorrad Motorsport îi urează lui Janez Prosenik o revenire rapidă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here