Top SUV este un subiect la moda in ultimii ani. Segmentul creste precum Fat-Frumos. Si nu doar in Europa, ci si la noi. Cum stau lucrurile la nivelul lunii mai, aflati din acest material. Vom reveni cu alta analiza, mai completa, dupa ce vom avea rezultatele pentru prima jumatate a anului.

Sa incepem cu ansamblul. Ei bine, putem vorbi despre o reflectie a celebrei sintagme cu pofta care vine mancand. Numarul clientilor care au ales un SUV a crescut. Si fiecare dintre ei a antrenat, intr-un efect de bulgare, altii si altii. O marturie este faptul ca vanzarile de astfel de masini a crescut in primele patru luni cu 23,3% comparativ cu aceeasi perioada din 2018. S-a ajuns astfel la 22.796 de unitati. Insa, mai interesant este faptul ca este cea mai mare crestere dintre toate segmentele de piata cu exceptia celui al masinilor sport. Acesta a inregistrat un spor de 26,3%.

Mai mult, nu doar ritmul de crestere merita semnalat. Si cifra reprezentand volumul este demna de semnalat. Pentru ca permite segmentului SUV sa fie al doilea pe piata romaneasca dupa cea a masinilor compacte (24.717 automobile). Iar daca trendul cresterilor se va mentine, la finele lui 2019, SUV-urile ar urma sa fie pe prima pozitie!

Duster, Qashqai si EcoSport pe podium in Top SUV 2019

Top SUV 2019: Cum arata piata din Romania top-SUV-Dacia-Duster-1-1024x576

Analizand segmentul, se poate observa ca si pe piata noastra clientii se orienteaza acum cu precadere catre segmentele „de jos”. Ceea ce inseamna SUV-uri mici, B, sau compacte, C. Este un trend pe care il vedem si pe piata internationala. Si care, de altfel, a determinat o reorientare a constructorilor. Acestia isi extind acum portofoliul tocmai in aceasta zona, fiind la mare moda SUV-urile si crossoverele urbane.

Altfel, inainte de a va oferi Top 3 in fiecare segment via Lifenews.ro, sa vedem cum stau lucrurile la modul general. Evident, Dacia Duster, care are o priza impresionanta si pe piata internatioala, este lider autoritar. Este urmat de Nissan Qashqai, cel mai bine vandut model compact. In fine, ultima treapta a podiumului ii revine modelului produs la Craiova, Ford EcoSport.

Podiumurile segmentelor

In zona SUV B, cea a SUV-urilor mici si crossoverelor, evident, Dacia Duster isi taie partea leului. Modelul produs la Mioveni a contabilizat in primele cinci luni 4.674 unitati vandute. Ceea ce inseamna de doua ori mai mult decat rezultatul cumulat al celorlalte doua modele de pe podium. Iar acestea sunt Ford EcoSport, cu 1.129 unitati, respectiv Renault Captur, cu 975 unitati.

Top SUV 2019: Cum arata piata din Romania top-SUV-Nissan-Qashqai-1024x682

Segmentul C (SUV si crossovere compacte) are pe prima pozitie pe Nissan Qashqai. Acesta a strans 1.645 de clienti noi. Volkswagen Tiguan este pe pozitia secunda, cu 929 unitati, in timp ce ultima treapta a podiumului ii revine lui Hyundai Tucson. Si modelul sud-coreean a trecut de 900 de unitati, mai precis 917.

Top SUV 2019: Cum arata piata din Romania top-SUV-Skoda-Kodiaq

In Top SUV segmentul mediu prima pozitie este ocupata de Skoda Kodiaq, care s-a comercializat in primele cinci luni in 328 de exemplare. Acesta este urmat de Peugeot 5008 (79 unitati) si SEAT Tarraco (78 de unitati). In fine, Toyota Land Cruiser, cu 69 de unitati, este pe primul loc in subsegmentul SUV Mare. Pe podium au mai urcat SsangYong Rexton (22 unitati) si Mitsubishi Pajero (10 unitati).

Top SUV 2019: Cum arata piata din Romania top-SUV-Toyota-Land-Cruiser-1024x576
In zona Premium, tendinta inversa

Daca spuneam ca in zona de volum romanii se orienteaza catre modelele mici si compacte, in cea Premium lucrurile stau invers. Cele mai cautate sunt modelele medii si mari. O dovada este si faptul ca liderul din subsegmentul Mediu a contabilizat mai multe unitati vandute decat toate cele 3 modele de pe podiumul compactelor. Iar cel din subsegmentul Mare are o cifra apropiata de primele doua compacte.

Top SUV in segmentul Compact Premium ne ofera urmatoarea ierarhie la varf: Mercedes-Benz GLA (169 de unitati), BMW X1 (145 unitati) si Volvo XC40 (88 unitati). Clasamentul SUV-urilor Medii Premium are in frunte tot un model Mercedes-Benz. Este vorba despre GLC, cu 445 de unitati. Este urmat de BMW X3 (114 unitati) si Audi Q5 (106 unitati). In fine, Volkswagen Touareg este liderul subsegmentului SUV Mare Premium (310 unitati), iar pe locurile doi si trei se afla BMW X5 (245 unitati), respectiv, Audi Q8 (198 unitati).

Top SUV 2019: Cum arata piata din Romania top-SUV-Mercede-Benz-GLC-1024x576

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.