Raliul Dakar

Raliul Dakar aniverseaza 40 de ani de la prima editie, derulata  in 1979. Totul a inceput cu un esec, in 1977: in cadrul Raliului Abidjan-Nisa, motociclistul Thierry Sabine s-a ratacit in Desertul Tenere. Provocarea l-a facut pe Sabine sa inteleaga ca desertul poate fi o provocare buna pentru o competitie.

Start de aventura

Prima editie se organiza in 1979 pe ruta Paris-Dakar, cea care avea sa si dea, pentru inceput, numele raliului. 182 de autovehicule se aliniau la start si numai 74 aveau sa faca fata provocarii pregatite de Sabine, o dovada ca aceasta era o competitie foarte dificila. De altfel, belgianul Jacky Ickx (castigator al Dakarului in 1983, cu Mercedes 280 GE, si de doua ori pe locul al doilea cu Porsche 959 si Peugeot 405 Turbo 15) avea sa spuna cu admiratie si umor despre Thierry Sabine,: „Un sadic care organiza evenimente pentru masochisti”. Sabine a continuat, an de an, sa dezvolte competitia. Din pacate avea sa moara pe 14 ianuarie 1986, intr-un accident de elicopter in timpul raliului.

Pana in 1991, raliul s-a organizat intre cele doua orase – Paris si Dakar -, cu diverse puncte de intrare pe continentul african – Alger, Tunis sau Tripoli. In 1992, pentru un plus de spectacol, raliul a fost organizat pe ruta Paris – Cape Town. In 1994 a fost organizat pe traseul Paris-Dakar-Paris. Pana in 2007, Raliul Dakar a fost organizat pe continentul african, pentru ca editia din 2008 sa se suspende din cauza problemelor de siguranta. O competitie provizorie a fost organizata in acel an in Romania si Ungaria, pentru ca, din 2009, competitia sa se mute in America de Sud.

In acest an Raliul Dakar va fi organizat exclusiv in Peru, cu puncte de start si finish in Lima. Pentru automobile va insuma 5.598 de kilometri, dintre care 3.094 km de probe speciale in perioada 7-17 ianuarie. Legendara etapa-maraton, de doua zile si aproape 1.000 km, are loc pe 10 si 11 ianuarie. Asistenta tehnica nu este permisa decat din partea altor competitori aflati in concurs. Ea este urmata de singura zi de pauza, 12 ianuarie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.