Ghid de mers pe dune, este ultimul proiect al celor de la SEAT, care obisnuiesc sa ofere, periodic, astfel de materiale. Acum au ales o tema menita sa puna in prim-plan modelul SUV Tarraco.

Sigur, la noi gasiti putine astfel de suprafete, insa, daca tot a venit vacanta, exista sanse sa puteti trai astfel de experiente. Asa ca sa aruncam o privire pe materialul propus de colegii nostri. Care au dus SUV-ul in desertul Merzouga din Maroc.

Primii pasi pentru a nu ramane blocat in dune

100 de metri. Nu este o distanta foarte mare. Lucrurile se schimba insa cand trebuie sa abordezi o panta cu inclinare de 60 de grade si, mai mult, sub roti sunt tone de nisip fin. Cum ajungi in varf?

Ghidul SEAT cuprinde sase aspecte extrem de importante. Iar primul trebuie bifat inainte de a aborda dunele. Astfel, Stefan Ilijevic, seful departamentului Predezvoltare, Patente si Inovatii, spune ca trebuie sa reduci presiunea in pneuri la circa 1,5 bari. Presiune mai mica, aderenta mai mare. Pentru ca sporeste suprafata de contact a pneurilor si ai parte de un spor de tractiune.

Urmeaza dezactivarea Electronic Stability Control. Ai nevoie ca masina sa aiba „libertate de miscare”, ceea ce inseamna sa nu blocheze rotile, pentru a nu ramane impotmolita. Sigur, cel mai bine este ca in cazul unor astfel de experiente sa beneficiezi de un model cu tractiune integrala. Tarraco indeplineste aceasta cerinta si are un sistem care ofera sase moduri de condus. Pentru dune, Ilijevic a ales „Off-Road”.

Nu uita si…

Ilijevic ne ofera si alte sfaturi. Astfel, nu abordati dunele pieptis, ci in diagonala. Apoi, folositi doar prima si a doua treapta, niciodata una superioara. Incercati sa mentineti o viteza intre 20 si 30 de km/h sii, foarte important, nu franati inainte de a ajunge in varful dunei. Totodata, trebuie sa evitati manevrele bruste. Orice mini-drift inseamna ca veti genera o mini-duna in fata masinii.

Asadar, nu este foarte dificil sa ai parte de o experienta interesanta. Trebuie insa sa ai grija sa respecti elementele de baza. Iata si filmul video oferit de SEAT.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.