Ford Mondeo a ajuns la a cincea generație. Însă modelul se confruntă cu o criză, iar scăderea vânzărilor presupune adoptarea unor măsuri radicale. Iar AutoExpress scrie că se va transforma într-un SUV electrificat. Și oferă un set de imagini cu modul în care ar putea să arate. Prototipurile noii generații sunt deja în teste de dezvoltare, în SUA. Iar lansarea ar trebui să aibă loc în 2022.

Care este situația?

Ford Mondeo a fost lansat în 1922. Astfel că, anul viitor, atunci când ar urma să apară noua generație, va împlini 30 de ani. A beneficiat de o gamă cu mai multe declinări, a beneficiat de versiuni sportive. Și, mai cu seamă, reprezintă unul dintre modelele Ford moderne care a oferit plăcerea de a-l conduce. Astfel că se numără între numele care au ajutat la transformarea mărcii și să o ducă la rezultatele comerciale de astăzi.

Lucurile se schimbă însă pe piață. Sedanurile tradiționale și MPV-urile sunt în declin. Cumpărătorii se orientează tot mai mult către crossovere, elegante, șic sau sportive, și SUV-uri. Iar acest lucru se vede.

Spre exemplu, în Anglia, la apogeul său, în 2001, Ford Mondeo s-a comercializat în 86.000 de exemplare. Ceea ce însemna mai bine de 21% din volumul total de vânzări. Anul trecut, tot acolo, s-au comercializat 2.400, ceea ce înseamnă 1,6% din modelele comercializate de marcă.

Revizuire radicală

A fost limpede, în acest context, că lucrurile trebuie să se schimbe. Iar situațiile extreme, cer schimbări radicale. Sigur, șefii companiei nu trebuie să ”reinventeze roata”. Au deja reperele.

Ei știu că un crossover este o soluție pentru a ajunge la o gamă mai largă de clienți. Pentru că este o alegere nu doar pentru cumpărătorii de mașini de familie. Ci oferă, din punctul de vedere practic, ceea ce regăsești la un hatch sau break. Astfel că, Ford Mondeo nu va umple doar golul lăsat de versiunile hatch și break. Va reuși chiar mai mult.

Mai precis, să atragă dintre cei care au fost clienți pentru Ford B-Max sau C-Max. Modele care au fost, de asemenea, eliminate treptat din producție. Și poate și pentru S-Max și Galaxy. Care au primit acum versiuni hibride. Dar al căror viitor pe termen mediu este incert. Și, în plus, îi poate atrage și pe cei care sunt tentați de segmentul SUV, dar nu au neapărată nevoie de toată gama de abilități induse. Iar faptul că Puma și Kuga au cele mai mari succese de vânzări, arată clar că clientul Ford e atras de acest tip de modele.

Ford Mondeo se transformă radical: într-un SUV Ford-Mondeo_Auto-Express-2-1024x577

Ce soluții sunt?

Colegii de la AutoExpress cred că schimbarea va include și un aspect complet revizuit. Cu o grilă hexagonală largă, blocuri optice LED liniare, sub capotă, și faruri plasate la extremitățile zonei frontale. O linie a acoperișului plonjată, în stil coupe, care să se îmbine perfect cu o zonă spate chic și practică.

Evident, și-n habitaclu ar trebui să regăsim toate noutățile pe care Ford le integrează în noile modele. Iar aceste modificări ar putea conduce chiar la o modificare mai amplă. Aceea de a utiliza numele Mondeo Evos. Unul pe care l-a înregistrat anul trecut. Iar Evos a fost folosit în 2011 pentru un coupé elegant, ale cărui tușe sunt integrate în prototipurile testate.

Ford Mondeo se transformă radical: într-un SUV Ford-Mondeo_Auto-Express-3-1024x577

Detaliile mecanice sunt, la acest moment, necunoscute. Însă sistemele de evacuare nu lipsesc de pe mașinile de teste. Ceea ce înseamnă că se va merge inițial pe tehnologiile hybrid și plug-in-hybrid. Astfel că s-ar putea folosi platforma C2, a lui Focus și Kuga, care beneficiază de flexibilitate în ceea ce privește dimensiunile și tipurile caroserie. Și care permite integrarea tehnologiilor mild-hybrid și plug-in-hybrid.

Ford Mondeo se transformă radical: într-un SUV Ford-Mondeo_Auto-Express-4-1024x577

De altfel, s-ar putea prelua soluția de la Kuga, cu motorul de 2.5 litri cu patru cilindri și autonomie full-electrică de pînă la 56 km. Iar autonomia s-ar putea extinde cu baterii mai mari, care se pot integra pe un astfel de model, și de nouă generație, de înaltă densitate.

Sursa: AutoExpress

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.