In ultimele doua decenii, plasma sintetica a ajuns sa fie foarte des folosita in industria off-road, fiind materialul preferat pentru troliu. Cu toate acestea, diferentele dintre cablul de otel si plasma sintetica sunt  mai putin intelese decat ar trebui sa fie. Ambele au argumente pro si contra si este important sa le intelegeti inainte de a face o alegere intre cele doua.

 Diferenta o reprezinta siguranta lor inerenta.  Cand cablul de otel se rupe, acesta fiind intins la maxim, este bine de stiut ca,  exista multa energie periculoasa acumulata in el. Daca linia se rupe, aceasta energie transforma cablul intr-un proiectil violent, capabil sa mutileze sau chiar sa ucida oameni.

 

Cablurile de otel

Cablul de otel vs. plasma sintetica pentru troliu RedJK_mud1-1

Pentru a evita riscul expus mai sus, se impun urmatoarele masurile de precautie, cand folositi cablul din otel:

  1. Rabatati o patura mai grea pe centrul cablului intins pentru a absorbi energia eliberata de o eventuala ruptura.
  2. In afara de persoana care manevreaza troliul, nimeni nu ar trebui sa stea in apropierea procesului.
  3. Intretineti bine cablul, verificandu-l de rugina sau de alte puncte slabe.

Este important sa va cunoasteti foarte bine si troliul inainte de utilizare. Exista doar cateva tipuri de cablu care pot face fata incarcaturilor mari. Tineti cont de limitele troliului dvs. inainte de a incerca sa va scoateți vehiculul dintr-o mocirla sau  riscati sa va afundati mai rau.Cablul de otel vs. plasma sintetica pentru troliu Troliu-lift-winch-s8500-

Cablul de otel este predispus la agatare. De aceea, manușile sunt necesare pentru a utiliza un troliu cu acest gen de cablu. Este posibil sa se dezvolte indoituri, colturi. Acest dezavantaj face  manipularea/infasurarea dificila, scazandu-i astfel  puterea.

 Utilizarea cablului de otel are mai multe beneficii in comparatie cu plasma sintetica. De exemplu, cablul de otel necesita mai puțina intreținere decat cel din material sintetic deoarece, este foarte durabil si deci,  putin probabil sa se rupa. Frecarea de o piatra sau copac nu reprezinta un motiv de ingrijorare pentru cablul din otel deoarece, arborele sau piatra sunt mai predispuse la uzura decat acesta. De aceea, este mult mai indicat pentru folosirea in zone inguste, unde frecarea poate deveni o problema reala. De asemenea, este mai puțin costisitor decat opozantul sau sintetic.

 

 

Plasma sintetica

Cablul de otel vs. plasma sintetica pentru troliu mile-marker-winch-on-jeep-synthetic-ropePlasmele sintetice sunt mai putin susceptibile de a cauza raniri decat cablurile de otel in cazul unei rupturi deoarece, acestea sunt mai usoare si isi pierd rapid tensiunea, coborand la sol. Daca, se intampla sa se rupa, plasma sintetica poate fi usor legata, folosind tehnica potrivita. Este un remediu temporar pentru a va scoate dintr-o incurcatura.. Deoarece, este mult mai sigura si mai usoara decat cablul de otel, multe cluburi si concursuri de 4×4 prefera utilizarea  plasmelor sintetice. Este lesne de inteles ca, la aceste activitati de grup, unde sunt prezenti spectatori sau echipele participantilor,  acestia ar putea fi raniti de un cablu de otel in cazul unei rupturi. Alt avantaj il constituie manipuarea facila, in timp foarte scurt, pe parcursul circuitelor.

In ciuda faptului ca este mult mai subtire si cantareste doar 1/7 din greutatea cablului de otel, plasma sintetica este de aproximativ 1,5 ori mai puternica decat acesta. Este si foarte flexibila, usor de manevrat si pluteste – ceea ce o face perfecta pentru zapada, noroi sau apa. Cand vine vorba de forta, plasma sintetica este mai puternica. Un cablu de otel  de ¼ inchi este evaluat sa se rupa la aproximativ 2494kg. O plasma sintetica de acelasi diametru are o rezistenta de pana la 4218kg. Cablul de otel vs. plasma sintetica pentru troliu plasma_troliu_rosie

Unul din dezavantajele utilizarii plasmei este  complexitatea intretinerii  acesteia. Plasma din material sintetic este susceptibil de a fi deteriorata de radiatiile UV, temperaturi ridicate 65°C chiar mai mari, produse chimice, frecare, granule de pietris sau nisip.

Cu toate acestea, ingrijirea si intretinerea corespunzatoare pot preveni toate aceste deficiente. Cand folositi plasma, este important :

  1. Spalarea frecventa a acesteia cu apa si  sapun, pentru  indepartarea  nisipului și resturilor care se acumuleaza in interiorul fibrelor plasmei.
  2. Folosirea unui manson anti-abraziune  pentru protectia plasmei în situatia in care aceasta se poate freca.
  3. Achizitionarea  unui capac detasabil al troliului pentru protejarea impotriva radiațiilor ultraviolete si  prevenirea patrunderii resturilor in troliu.

Cablul de otel vs. plasma sintetica pentru troliu plasma-sintetica-troliuExista, de asemenea, multe feluri de fante din aluminiu, care mentin sub control temperatura rezultata in urma frecarii. In acest fel dispare riscul topirii plasmei sintetice.

In afara de preocuparile legate de întretinere, cea mai mare slabiciune a plasmei sintetice este capacitatea acesteia de a retine apa. Acest lucru conduce la absorbirea de  pietris abraziv (ce necesita  curatare) , iar la temperaturi foarte scazute, apa ingheata. In situatia in care sunteti pe off road la temperaturi sub zero grade, cel mai important lucru este sa mentineti plasma uscata pentru a evita inghetarea acesteia. 

Concluzie

 Alegerea va depinde de preferintele personale si de nivelul de intretinere pe care sunteti dispusi sa-l acordati cablului sau plasmei de troliu. Atat timp cat sunt in stare buna, fiecare din cele doua tipuri, va fi capabil sa-si  faca treaba si sa va recupereze vehiculul.

Retineti ca, indiferent de alegerea dvs. (cablu de otel sau plasma sintetica),  practicarea tehnicilor de folosire ale troliului, în conditii de siguranta, este cruciala!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.