O cheie dinamometrica este folosita pentru a strange piulitele si suruburile la un anumit cuplu. Se foloseste de asemenea pentru a aplica acelasi cuplu la piulite si suruburi multiple (exemplu: prezoanele unei masini), in plus, impiedica deteriorarea sau chiar ruperea capetelor acestora.

Valoarea cuplului este forta de strangere aplicata atunci cand se strange o piulita sau un surub. Cand efectuati reparatii de directie si suspensie, urmati mereu valorile de cuplu recomandate OEM pentru a va asigura o inlocuire exacta si sigura.

Aplicarea valorilor corecte de cuplu asigura o montare precisa a elementelor de directie si a suspensiilor.

Cheia dinamometrica vs pistolul pneumatic – Sfaturile expertilor:

Avantajele utilizarii unei chei dinamometrice (cheia de cuplu)
Utilizarea pistol de impact (cunoscuta si sub denumirea de pistol pneumatic) poate fi adesea favorizat de mecanici pentru a economisi timp.
Cu toate acestea, daca nu utilizati o cheie manuala, puteti deteriora piesa instalata pe vehicul. Un pistol de impact cu aer este foarte puternic.

Cheia de cuplu utilizeaza un clic si un arc in capul cheii care face un clic imediat ce se atinge cuplul prestabilit. Utilizarea unui pistol de impact nu va oferi acest feedback, iar cuplul aplicat este nedeterminat.

3 riscuri de utilizare al unui pistol de impact:

  • Tocirea surubului
  • Deteriorarea rulmentilor
  • In cazul jantelor de aliaj/aluminiu/magneziu si altor accesorii cum ar fi flansele distantiere, acesta le poate sparge sau provoca crapaturi neremediabile sau, chiar mai periculos, crapaturi care nu le obeservati cu ochiul liber si care pot duce la repercusiuni grave pe viitor.

Mai jos va prezentam un exemplu concret de flanse distantiere (duraluminiu) ce au fost stranse cu pistolul pneumatic. Se pot observa atat sparturile/ crapaturile cat si cele care nu sunt foarte evidente, dar care in timpul conducerii se pot agrava si va pot pune in pericol. De asemenea observati cel mai concret exemplu in ceea ce priveste puterea pistolului pneumatic: Ovalizarea flanselor care au fost indoite fix in zona prezoanelor.

 

Cand sa utilizati o cheie dinamometrica:

Trebuie sa utilizati intotdeauna o cheie de cuplu pentru a instala elemente de directie si suspensi. O cheie dinamometrica permite o precizie mai precisa la instalarea acestor elemente si ofera mecanicului un cuplu controlat. Suruburile si piulitele pot fi, de asemenea, supuse uzurii si ruginirii, astfel incat acestea ar trebui inlocuite intotdeauna, iar strangerea acestora trebuie intotdeauna efectuata atunci cand vehiculul se afla la inaltime normala de conducere.
De asemenea, la remontarea rotilor, este recomandat (atat de producatorii auto, cat si de producatorii de jante aftermarket) utilizarea unei chei dinamometrice in locul unui pistol pneumatic, pentru a strange piulitele.

Pistolul pneumatic vs cheia dinamometrica. Voi stiti la ce riscuri va expuneti ? cheie-dinamometrica

Asa ca, data viitoare cand mergeti la o vulcanizare, cereti sa va monteze jantele cu acest tip de cheie si nu va expuneti la riscuri inutile doar pentru comoditatea celui care le monteaza sau pentru a economsii cateva minute. Riscurile sunt reale iar consecintele pot fi in cel mai fericit caz doar costisitoare, dar si foarte tragice!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.