Punctul de amenda este legat de salariul minim pe economie. Si cum cel din urma, a fost reconfirmat ieri, va creste de la 1 ianuarie, ce se intampla cu cuantumul amenzilor?

Ei bine, potrivit Mediafax, Guvernul Orban a propus astazi „decuplarea” celor doua printr-un proiect de lege. Insa pana la adoptarea actului normativ, potrivit prevederilor actuale, cresterea se va produce automat de la inceputul anului. Si aceasta pentru ca punctul de amenda este plafonat la 145 de lei prin OUG nr. 96/2018 care expira la 31 decembrie 2019. Odata ce aceasta expira si Guvernul va majora salariul minim pe tara la 2.230 de lei, punctul de amenda ar putea ajunge la 223 de lei.

Solutia este la indemana

„S-a dovedit ca a fost necesara prorogarea timp de doi ani de zile a cresterii amenzilor in functie de salariul minim. Inseamna ca legarea acestor amenzi de aceasta valoare de referinta nu a functionat. Este necesara o schimbare”, a declarat Premierul.

Mai mult, seful Cancelariei, Ionel Danca, a precizat: „Exista o corelatie intre salariul minim si punctul de amenda. Dar din datele care ne-au fost furnizate de colegii de la Ministerul de Finante nu exista un impact semnificativ nici pe partea de venituri bugetare, nici pe partea de efecte in plata. Sunt nesemnificative aceste efecte”.

Concluzia a fost ca se impune, asa cum aminteam, o noua lege. Care sa reglementeze acest capitol. Unul care, probabil, urmeaza sa fie corelat si cu o noua versiune pentru Codul Rutier.

Insa, timpul nu iarta, si un proiect de lege este greu de presupus ca va trece in intervalul scurt de timp ramas pana la 1 ianuarie. Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca vor exista si o multime de zile libere. Astfel ca, solutia pe termen scurt este sa se mearga in continuare pe valoarea plafonata. Asa cum s-a intamplat atat in 2017 si 2018. Ca solutie de avarie, menita sa elimine suprataxarea indusa de actele normative deja existente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.