FRAS

Federatia Romana de Automobilism Sportiv (FRAS) anunta oficial astazi, 8 martie, infiintarea Comisiei Nationale pentru Femei. Un organism care se va implica activ pentru promovarea si incurajarea prezentei femeilor in competitiile din cadrul FRAS, dar si pentru a arata ca acestea pot fi oricand parte din toate ariile motorsportului.

Consiliul Federal al FRAS a aprobat, in unanimitate, in aceasta saptamana, ca primul presedinte al Comisiei Nationale pentru Femei sa fie Mirela Bucovicean, antreprenor, dar si pilot in cadrul Campionatului National de Raliuri Dunlop.

FRAS tine cont de un fenomen in crestere

In trecut, prezenta femeilor in probele sportive ale automobilismului , era considerata o raritate. Doar fata de 2014, totalul femeilor care au luat start in etapele organizate in cadrul FRAS a crescut cu 150%, iar numarul creste anual. In sezonul 2018, nu mai putin de 50 de doamne si domnisoare au luat startul in campionatele organizate sub egida FRAS. De asemenea, exista inca 44 de femei parte a colegiilor de arbitri din cadrul FRAS.

„E o onoare si totodata o mare responsabilitate sa fiu prima care ocupa aceasta pozitie. Cu siguranta, in ultimii ani, vocea femeilor in motorsport a devenit tot mai puternica. Drept dovada, stau rezultatele obtinute de acestea. De aceea, printre obiectivele noastre se numara promovarea rezultatelor femeilor din motorsport. Si sa demonstram astfel ca se face performanta la cel mai inalt nivel. Motorsportul nu inseamna doar participare ca pilot sau copilot, ci si prezenta in alte zone. Ma gandesc la conducerea unor echipe, arbitraj, zona de mecanica sau promovare pentru o echipa. Ne dorim sa creem modele de urmat prin puterea exemplului personal al membrelor comisiei. Dar si sa dezvoltam programe educationale si relatii de colaborare cu federatiile corespondente ale altor state”, a declarat Mirela Bucovicean. Mirela a reprezentat si anul acesta Romania la Monte Carlo Historique Rally.

FRAS a lansat Comisia Nationala pentru femei comisia-pentru-femeiUn proiect pregatit serios

„Nu am ales intamplator aceasta data pentru anuntul oficial. Inca de la inceputul anului lucram la acest proiect si ne bucuram ca il putem anunta oficial intr-o zi speciala cum este 8 martie. E un numar tot mai mare de femei de succes in motorsport, dar in acelasi timp trebuie sa investim in viitor si sa dovedim ca sansele sunt egale. Doar anul trecut au fost 13 prezente feminine pe podiumurile finale de la Gala Campionilor, iar asta nu face decat sa ne bucure si sa incurajam in continuare acest fenomen. La multi ani si ne vedem pe traseele de concurs!”, a declarat presedintele FRAS, Norris Mageanu.

Femeile au fost prezente in Campionatul National de Raliuri, inca de la lansarea acestuia in 1969, atunci cand existau deja doua echipaje exclusiv feminine, Simina Mezincescu/Ileana Sassu si Argentina Sclia/Marilena Negulici. Mai mult, Iuta Heitz, din postura de copilot pentru sotul ei Max Heitz, obtinea un loc 2 la general in Raliul Bucovinei in acelasi an. In 1993, Gabriela de Reu Stroescu devenea prima campioana nationala absoluta la raliuri, din postura de copilot al sotului ei Ladislau Balint, performanta reusita si de Carmen Poenaru, in 2017, avandu-l la volan pe Bogdan Marisca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.