Centrul Bucurestiului urmeaza sa fie inchis pentru masini in weekend. Masura urmeaza sa fie implementata de la sfarsitul saptamanii viitoare (vineri 22 mai). Decizia a fost luata de catre Primaria Generala a Municipiului Bucuresti, care a decis infiintarea mai multor zone de promenada in centrul Bucurestiului.

Zonele cu circulatia masinilor interzisa

• Zona 1 – strada Polona (de la bd. Dacia) – strada A.D. Xenopol – strada Dionise Lupu – strada C.A. Rosetti – strada J.L. Calderon (de la strada C.A. Rosetti) – strada I.L. Caragiale – strada Icoanei – strada A. Vlaicu.

• Zona 2 – Calea Victoriei (de la bd Regina Elisabeta) – strada Eforie – strada Domnita Anastasia – strada ing. A Saligny – Splaiul Independentei.

• Zona 3 – bd Eroilor – Eroii Sanitari – piata Operei – strada Dr. J. Lister – strada Dr. Gr. Romniceanu.

• Zona 4 – strada E. Quinet (de la strada Academiei) – strada Biserica Enei

• Zona 5 – bulevardul Dacia – bulevardul N. Balcescu – strada G. Enescu – Calea Victoriei.

• Zona 6 – strada G. Enescu – N. Golescu – Calea Victoriei – strada C.A. Rosetti – bulevardul N. Balcescu.

• Zona 7 – bulevardul Unirii (intre Piata Constitutiei si locala de vest a pietei Unirii).

Un proiect extins, pe repede inainte, fara dezbatere publica

Proiectul a fost initiat de ARCEN, un ONG cunoscut pentru initiative legate de imbunatatirea calitatii vietii. El a fost depus pe 12 mai cu titlul „Strazi deschise”. In textul initiatorilor se precizeaza:  „ARCEN inaintează autoritatilor locale spre evaluare si locuitorilor Bucurestiului spre dezbatere o propunere de largire a spatiilor de recreere din capitala, prin pietonalizarea străzilor din apropierea parcurilor si a gradinilor publice pe durata weekend-urilor, sub forma proiectului-pilot <<Străzi deschise>>. Proiectul-pilot vizează extinderea Grădinilor Icoanei si Ioanid, incepand cu data de 6 iunie 2020…<<Străzi deschise>> este un punct de pornire pentru abordarea integrata a extinderii tuturor spatiilor de recreere din oras in noul context impus de pandemia COVID-19”.

Dezbaterea publica nu a mai avut loc. La doua zile distanta, Gabriela Firea a si anuntat decizia. Mai mult, a marit Centrul Bucurestiului, crescand numarul zonelor, si a devansat data cu doua saptamani. Primarul General a declarat: „odata cu trecerea de la starea de urgenta la starea de alerta, si avand in vedere restrictiile de functionare a spatiilor de alimentatie publica si de divertismnt impuse de pandemia de coronavirus, bucurestenii vor dori cu siguranta sa se plimbe mai mult prin oras. Si, pentru a incuraja atat miscarea in aer liber, cat si mijloacele de transport alternativ, am decis sa instituim, in weekenduri, pe anumite artere din centrul orasului, zone pietonale, de promenada, unde circulatia masinilor sa fie interzisa”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.