Bugatti sparge barierele. Este primul producator auto care reuseste sa depaseasca bariera de 300 mph. Recordul a fost stabilit de un prototip derivat din Chiron pe o pista de teste din Ehra-Lessien, Germania. Viteza maxima atinsa a fost de 304,773 mph (490,484 km/h).

Desi spuneau ca nu sunt interesati de astfel de performante, iata-i, totusi, pe cei de la Bugatti, ca au pus la cale incercarea. Cu un Chiron Sport pregatit special pentru record. La volan s-a aflat Andy Wallace, iar performanta a fost certificata de TÜV (Asociatia de inspectie tehnica a Germaniei).

Un proiect special

Nu este un Chiron Sport tipic. Bugatti a facut echipa cu Dallara si Michelin pentru a obtine aceasta versiune modficata. Potrivit colegilor de la Top Gear, s-a lucrat mai bine de 6 luni la prototipul dotat cu propulsor 8.0 W16. Care ofera 1.578 CP. Masina este dotata cu transmisie Ricardo cu 7 trepte si dublu ambreiaj.

S-a ajuns la un model cu 25 de centimetri mai lung decat originalul. Si care arata si mai impunator dupa ce masina a fost „rafinata” din punct de vedere aerodinamic. Beneficiaza acum de un eleron fix, dar si de un sistem controlat pe baza unor senzori laser. Acesta are darul de a ajusta automat suspensiile la nivelul cerut pentru a oferi masinii forta de apasare necesara. Modificari au fost aduse si sistemului de evacuare. Acesta este acum similar din punct de vedere constructiv cu cel gandit pentru Centodieci. Modelul tribut pentru Bugatti EB110.

Bugatti trece de 300 mph! E noul record mondial! (video) Bugatti-1
Si interiorul modificat

Imaginile cu interiorul nu sunt inca disponibile. Se stie insa ca acest prototip are un singur loc, iar pe spatiul scaunului din dreapta este o impresionanta unitate de calcul. Iar pentru siguranta, masina a fost dotata cu un scaun special si roll cage.

Se pare ca va exista si un model de serie. Cel putin asa spun cei de la Top Gear. Ramane insa de vazut cum urmeaza sa fie ea declinata in momentul in care se va pune in vanzare. Caci, sigur, este interesant sa ai o masina capabila sa faca un astfel de record, insa este greu de presupus ca o poate pilota oricine.

„Ce record!”

Pana una alta, modelul este detinatorul unui record pe care multi l-au vizat. S-a constat ca viteza sa a fost mai mare decat recordurile inregistrate anterior cu SSC Ultimate Aero (412.28 km/h, 2007), Hennessey Venom GT (435.31 km/h, 2013) si Koenigsegg Agera RS (457.94 km/h maxim si 447.19 km/h viteza medie in doua directii, recorduri stabilite in 2017).

„Ce record! Suntem incantati sa fim primul producator care a reusit vreodata cu o masina de a sa sa ajunga la peste 300 de mile pe ora. E o piatra de hotar pentru eternitate. As dori sa multumesc intregii echipe si pilotului Andy Wallace pentru aceasta performanta remarcabila”, a declarat Stephan Winkelmann, presedintele Bugatti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.