Franarea autonoma nu este o noutate in industria de transport: masinile au fost echipate cu diferite variante ale sistemului deja de cativa ani. Motocicletele, totusi, au ramas putin in urma in ceea ce priveste tehnologiile de siguranta, dar producatorii sunt aici pentru a salva ziua si a recupera toate intarzierile. Intre motociclete autonome, detectie de 360 de grade si chiar propulsoare laterale pentru a va salva de la o alunecare, cea mai recenta adaugare la lista lunga de tehnologii viitoare poate fi o franare autonoma, iar Harley-Davidson lucreaza deja la aceasta.

Potrivit Motorcycle.com, compania americana a depus un brevet pentru un sistem de franare de urgenta asistat pentru rideri. Aceasta inseamna ca viitorul Harley ar putea oferi asistenta si franare pentru rideri in situatii de urgenta.

Sistemul H-D ar putea chiar mult mai complex decat sa detecteze pur si simplu franarea brusca in fata. Senzorii amplasati in manere si in scaun ar asigura ca soferul este asezat corespunzator si ca ambele maini sunt fixate pe ghidon. Senzorii de recunoastere de pe instrumentele de bord – sau chiar direct in casca – ar urmari ochii riderilor, ceea ce inseamna ca sistemul va monitoriza, de asemenea, daca este pregatit pentru franarea de urgenta. Daca in termen de 200-500 de metri, riderul nu reactioneaza, sistemul va interveni.

Franarea autonoma: Harley-Davidson's lucreaza la asta hdpatent2Acest sistem centrat pe rider va fi combinat cu un sistem standard de detectare a franarii frontale care utilizeaza in mod normal radar sau camere.

In timp ce este eficient in masini, franarea de urgenta pe doua roti este mai greu de efectuat in conditii de siguranta fara a risca sa sa il puna in pericol pe rider. Manevrele evasive sunt, posibil, o optiune mai buna, iar brevetul H-D sugereaza ca sistemul autonom de franare ar putea fi anulat cu conditia ca riderul sa detina controlul deplin asupra situatiei.

Harley nu este singura companie care lucreaza la o astfel de tehnologie – Honda este la fel de bine. Avand in vedere ca exista inca o multime de terenuri care sa fie acoperite inainte ca o astfel de tehnologie sa devina disponibila si eficienta pentru asigurarea sigurantei (fara a crea noi probleme), expresia „Fiti constienti de mediul inconjurator” continua sa se aplice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.