KIA

Kia propune o tehnologie cre citeste simturile si emotiile, dar si alte solutii pentru era ce va urma condusului autonom, la expozitia Consumer Electronic Show (CES) 2019, care se va desfasura la Las Vegas, intre 8 si 11 ianuarie.

Bazandu-se pe viziunea ”Dincolo de conducerea autonoma” a brandului pentru automobilele conectate, prezentata la CES 2018, Kia priveste catre un viitor in care condusul autonom este deja standardul de normalitate, prezentand zona interactiva intitulata „Spatiul condusului emotional” la expozitia din acest an.

Prezentarea sistemului R.E.A.D. – ‘Real-time Emotion Adaptive Driving’

KIA propune o tehnologie care citeste simturile si emotiile kia-ces-2019_r.e.a.d.-system-cockpit-1024x768Intr-un viitor in care vehiculele au potentialul de a se conduce singure, Kia pune bazele dezvoltarii tehnologice majore pentru a imbunatati experienta mobilitatii umane. Un rol central in prezentarea viziunii asupra „Spatiului condusului emotional” de la CES 2019 il are noul sistem Kia intitulat R.E.A.D. – ‘Real-time Emotion Adaptive Driving’ (Conducerea adaptativa in timp real bazata pe emotie) – prima tehnologie din lume bazata pe inteligenta artificiala emotionala care ”citeste” simturile si emotiile oamenilor din interiorul masinii.

Sistemul R.E.A.D. poate optimiza si personaliza spatiul interior al cabinei unui automobil prin analizarea in timp real a starii emotionale a soferului cu ajutorul tehnologiei de recunoastere a semnalelor bio bazate pe inteligenta artificiala. Tehnologia monitorizeaza starea emotionala a soferului folosind senzori pentru a citi expresiile faciale, ritmul cardiac si activitatea electrodermica. Se adapteaza apoi mediul interior conform evaluarii sale – potential modificand conditiile legate de cele cinci simturi din cabina, creand astfel o experienta de mobilitate mai placuta.

Tehnologia bazata pe inteligenta artificiala de invatare profunda permite sistemului sa stabileasca o linie de baza in comportamentul utilizatorilor si apoi sa identifice modele si tendinte pentru personalizarea interiorului automobilului in consecinta. Sistemul se bazeaza pe o colaborare in domeniul cercetarii cu grupul Media Lab’s Affective Computing al prestigiosului Massachusetts Institute of Technology – MIT.

Sistemul R.E.A.D. va fi dezvaluit alaturi de V-Touch – o tehnologie virtuala de control a gesturilor de tip touchscreen. V-Touch utilizeaza o camera 3D pentru a monitoriza vizibilitatea utilizatorilor si varfurile degetelor, permitand ocupantilor sa gestioneze mai multe functii in masina printr-un afisaj head-up-display discret. Prin gesturi simple cu degetul, toti ocupantii vehiculelor pot schimba mediul din  cabina, incluzand iluminatul, sistemele HVAC (incalzire, ventilatie si aer conditionat) si sistemele de divertisment, eliminand nevoia de butoane sau comenzi vocale.

O alta noutate din sistemul inovator R.E.A.D. este reprezentata de scaunele Kia cu raspuns la vibratiile muzicale, unde ocupantii pot „simti” melodiile preferate, precum si sa le asculte. Tehnologia de procesare a semnalului bazata pe senzori adapteaza vibratiile scaunului in functie de frecventele sonore ale muzicii redate. Scaunele pot fi, de asemenea, setate pe modul de masaj pentru a creste confortul, precum si pentru a spori siguranta prin furnizarea de avertismente haptice oferite de sistemele avansate de asistenta a soferului.

Kia ofera vizitatorilor expozitiei CES posibilitatea de a experimenta tehnologia R.E.A.D.

Kia va avea module experimentale special concepute la standul sau CES pentru a demonstra potentialul sistemului R.E.A.D. Pentru prima data, publicul va putea sa experimenteze tehnologia care recunoaste emotiile fiziologice pe baza expresiilor faciale, a activitatii electrodermice si a ritmului cardiac. Vizitatorii CES vor putea intra in contact cu tehnologia controalelor senzoriale care reactioneaza in timp real la starea lor emotionala in schimbare.

‘R.E.A.D. Me’ este o cabina de o persoana care analizeaza starea emotionala a “soferului” si creeaza o „dispozitie spatiala” conform evaluarii sale, folosind tehnologii R.E.A.D. precum recunoasterea expresiei faciale si scaunele cu vibratii. Acest mediu personalizat va include sunete si parfumuri personalizate pentru a se potrivi cel mai bine dispozitiei curente a ocupantilor.

KIA propune o tehnologie care citeste simturile si emotiile kia-ces-2019_r.e.a.d.-me-1024x576‘R.E.A.D. Now’ este o cabina de doua persoane care simuleaza un automobil autonom pentru turul orasului Las Vegas, care va face sugestii privind alegerea rutei si divertismentul in interior pe baza unei analize a dispozitiei soferului auto. Ocupantii vor fi invitati sa utilizeze sistemul de control al gesturilor V-Touch pentru a juca jocuri, a selecta genuri de muzica, pentru a modifica mediul in cabina si pentru a naviga pe internet pentru informatii locale.

KIA propune o tehnologie care citeste simturile si emotiile kia-ces-2019_r.e.a.d.-now-1024x768‘R.E.A.D. Motion’ este o cabina de patru persoane care simuleaza un „spatiu de lucru mobil”, care este de asteptat sa fie un beneficiu-cheie al vietii cu automobile autonome. Ocupantii vor fi invitati sa-si asume rolul de „director Kia” pregatindu-se pentru o calatorie de afaceri, folosind sistemul V-Touch pentru a-si verifica programul si de intalniri, pentru a-si citi e-mail-urile si asa mai departe.

KIA propune o tehnologie care citeste simturile si emotiile kia-ces-2019_r.e.a.d.-motion-1024x576Functionalitatea pe distante lungi a sistemului inseamna ca ocupantii pot prelua controlul sistemului R.E.A.D. de la distanta. Experienta se va incheia cu un apel de conferinta in direct pe ecranul head-up display.

Kia dezvaluie viziunea sa pentru viitoarea mobilitate inteligenta in oras

Kia prezinta de asemenea la CES 2019, o solutie potentiala pentru mobilitatea inteligenta in oras prin conceptul sau numit SEED. Acesta este o bicicleta electrica cu patru roti, cu o autonomie de 100 km (62 mile) bazata pe un sistem hibrid cu pedale electrice, care necesita actionarea pedalelor din partea soferului, dar avand un grad ridicat de asistenta electrica pentru a face acest lucru fara efort.

Conceptul a fost conceput pentru a usura condusul in oras, dar si pentru a-l face mai placut si sigur, explorand in acelasi timp si modul in care Kia ar putea face ultimul kilometru din orice calatorie posibil cu un dispozitiv de mobilitate personala.

Pentru calatorii mai lungi, ”masina” SEED este adapostita in masina BIRD – un automobil autonom de transfer capabil sa calatoreasca mai departe decat capabilitatile din gama de biciclete cu patru roti. Aflandu-se la 100 km de destinatia urbana finala, masina SEED este „eliberata” pentru a-si termina calatoria.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.