Red Bull Romaniacs, competitie recunoscuta la nivel global drept cel mai dificil raliu hard enduro din lume, se desfasoara in perioada 30 iulie – 3 august. Startul si finisul sunt programate in Sibiu.

Concurenti, reprezentand 50 de natiuni, vin sa isi masoare fortele si sa isi depaseasca limitele pe trasee. Unele extrem de speciale. Caci portiunile extreme alterneaza cu peisaje care iti taie rasuflarea. Favoritii vin din Africa de Sud, Marea Britanie, Germania si Spania. Pe lista tarilor reprezentate gasim inclusiv: Australia, Noua Zeelanda, SUA, Canada, Rusia, Franta, Norvegia, Brazilia, Peru, Mexic, Venezuela, Hong Kong, Singapore, Indonezia sau Malaezia.

Debutul, pe 30 iulie

Totul va debuta pe 30 iulie cu deja traditionalul show urban din centrul Sibiului. Prologul de pe Bd-ul Coposu are un traseu format din 12 sectiuni. In cadrul acestora sunt incluse elemente precum: pietre, busteni, pneuri, cale ferata, masini. In finala care va debuta la ora 17:00, vor concura primii 35 de rideri din calificarile claselor Bronze, Silver si Gold.

Prologul are rolul de a produce show pentru fani si de a le arata peste ce provocari vor trebui sa treaca concurentii in cele patru zile de off-road. Dar nu numai. Pentru ca el are si scopul de a stabili ordinea de start pentru prima zi de off-road.

Pe 31 iulie, incepe aventura in lupta cu sine si cu traseele extreme, in prima zi de off-road rulandu-se pe Valea Oltului. Urmeaza apoi Muntii Cindrel in ziua a doua, in a treia se va porni de pe Valea Oltului si se va trece prin Voineasa, pentru ca mai apoi sa se coboare in Rasinari. Ultima zi este una cu trasee apropiate de Sibiu si celebrul finis de pe dealul Gusteritei. Acolo unde riderii au de parcurs o urcare aproape verticala.

Concurentii vor sta in medie intre 6 si 8 ore in sa, iar cei de la calsa Gold, cel mai dificil traseu din raliu, se vor trezi cel mai tarziu la 4.30 dimineata. Culmi abrupte, poteci cu piatra, urcari lungi, coborari pe care cu greu le poti parcurge la picior, carari inguste ̶ toate fac parte din ingredientele unei zile de off-road la Red Bull Romaniacs.

Wade Young vrea sa-si pastreze titlul

Wade Young a devenit anul trecut cel mai tanar rider care a invins in Carpati. In 2019 sud-africanul isi doreste sa pastreze titlul. Nu-i va fi insa usor. Graham Jarvis, la cei 43 de ani, este privit drept unul dintre favoriti, britanicul avand trecute in palmares nu mai putin de sase victorii la Red Bull Romaniacs.

Un alt britanic, Jonny Walker, isi doreste si el sa revina pe prima treapta a podiumului. In timp ce Billy Bolt si Manuel Lettenbichler cauta sa obtina primul titlu. Norbert Jozsa este romanul care s-a incumetat si in 2019 sa concureze la clasa Gold. Iar acum vizeaza o clasare in Top 10. Emanuel Gyenes, singurul rider din lume care a terminat toate cele 15 editii desfasurate pana in prezent, a decis sa concureze la clasa Silver. Si isi doreste inca o clasare pe podium. Satmareanul isi protejaza bratul dreapt, unde are implantata o tija dupa fractura de humerus suferita in noiembrie 2018.

Marea noutate, cand vine vorba de concurenti, o reprezinta insa revenirea in raliu a Sandrei Gomez. Campioana mondiala la Super Enduro, Sandra este prima femeie care a decis sa se inscrie la clasa Gold si va parcurge acelasi traseu ca fratele sau, Alfredo, o prezenta constanta pe podiumul Red Bull Romaniacs si un alt pretendent la victorie.

Despre Red Bull Romaniacs – scurt istoric

Red Bull Romaniacs a fost creat in 2004 de catre Martin Freinademetz. De-a lungul anilor, competitia a evoluat, devenind cel mai dificil raliu hard enduro din lume. Este un eveniment creat de concurenti pentru concurenti, fiind nascut din pasiunea pentru enduro a lui Martin.

Freinademetz este cunoscut pentru cariera sa ca snowboarder profesionist. Acesta a castigat patru titluri mondiale si a participat la Jocurile Olimpice din 1998. In timpul carierei sale de snowboarder profesionist, Martin a intalnit-o pe sotia sa, Sigi. Aceasta i-a devenit si manager si mana sa dreapta. Pe langa dragostea pentru snowboard, amandoi sunt pasionati de enduro extrem, iar asta i-a determinat sa organizeze, in 2004, prima editie a Red Bull Romaniacs.

Raliul a devenit unul dintre principalii catalizatori ai sportului numit hard enduro. Unul care acum este foarte popular si in jurul caruia s-a dezvoltat o adevarata industrie. Riderii amatori au prilejul sa concureze alaturi de cei mai buni din lume. In plus, au posibilitatea de a-i intalni pe cei care fac legea in acest sport pe traseu, dar si la punctele de realimentare sau in hotel. Tuturor li se testeaza limitele, indiferent ca sunt amatori sau profesionisti. Iar acest lucru ridica, an de an, stacheta cand vine vorba despre ce este posibil in enduro extrem.

In fiecare an, imagini de la raliul organizat in Romania ajung sa fie transmise, in medie, la televiziunile din 190 de tari. Popularitatea evenimentului creste de la editie la editie, terminarea acestei competitii devenind un vis pentru orice practicant de enduro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.