Marquez si-a trecut in cont primul pole in MotoGP pe circuitul Motegi si si-a gandit cursa in functie de singurul sau rival, Quartararo. S-a impus si, cu 54 de succese la categoria regina a egalat o legenda a lui Repsol Honda, Mick Doohan. Pe care-l poate depasi chiar la el acasa, in Australia.

Conditii meteo perfecte, pista uscata. Asa si-a intampinat circuitul Motegi competitorii la ora cursei. In pole, Marquez, pentru a 90-a oara. Iar spaniolul, deja campion, a plecat ca din pusca. La fel si Quartararo, care a demonstrat si de aceasta data ca este singurul la acelasi nivel cu Marc. In fine, unicul care se bate cu spaniolul, chiar daca tehnic vorbind, a sa Yamaha M1 privata nu este la acelasi nivel cu a rivalului sau. Iar Fabio a trecut de Franco Morbidelli. Care avea sa se vada depasit apoi si de Miller, venit de pe 6, si de Cal Crutchlow.

Atac din primul tur

Fabio, cu soft pe spate si mediu pe fata, a atacta din primul tur. Marc, care efectuase un tur de incalzire cu pneuri de ploaie, dar a optat pentru M/M, a replicat pe franare. Ca si in ultimul tur de la Misano, Quartararo risca sa piarda fata, si a trebuit sa-l lase in fata. Rezistand si incercarii de atac a lui Miller. Iar Dovizioso ridica si el ritmul.

Intre timp, Rossi avea parte de o noua cursa demna de uitat. Plecat al 10-lea, in turul doi era in duel cu Kallio pentru locul 14.

Acelasi duel

Marquez si Quartararo aratau inca din turul 4 ca se vor bate pentru victorie. Pe primele trei sectoare diferentele de timpi erau de ordinul sutimilor, insa pe al patrulea Honda isi proba suprematia. Suficient pentru a-i permite lui Marquez sa-si gestioneze strategia asa cum isi dorea.

Miller n-a putut face fata ritmului impus de cei doi, dar s-a distantat de cei care-l urmau, Morbidelli, Dovizioso si Vinales. Iar Franco, cel mai bun debutant din 2018, rezista atacurilor vice-campionului lumii. In spatele lor, Crutchlow, Rins, Petrucci si Mir, in timp ce Rossi recupera si se apropia de revenirea in Top 10.

Morbidelli ataca si urca pe loc de podium

In timp ce Marquez si Quartararo pregateau deja finalul, Morbidelli l-a atacat pe Miller. Australianul n-a rezistat, iar apoi a cedat si in fata lui Dovi si Vinales, iesind din Top 5. A fost singurul eveniment notabil pana cu 11 tururi inainte de final.

Atunci, Marquez a accelerat si s-a distantat la doua secunde de Quartararo. In timp ce batalia pentru locul 3 i-a dat castig de cauza lui Dovizioso, care a gasit bresa in defensiva lui Morbidelli. Imediat a venit si atacul lui Vinales, care a trecut si el in fata dupa prima succesiune de viraje de dreapta ale circuitului nipon.

Rossi abandoneaza

Pana la final am asistat la abandonul lui Rossi, care cade astfel pe locul 7 al ierarhiei absolute, fiind depasit si de Quartararo. Cel care nu a mai avut de aceasta data sansa de a se bate pana in ultimul viraj cu Marquez. Insa a terminat din nou pe locul doi. Al doilea podium consecutiv, al patrulea in sase curse si al 8-lea din acest sezon.

DesmoDovi s-a impus in fata lui Vinales. Maverick a fost parca mai eficace pe viraje si, probabul, mai rapid per total, dar n-a gasit vreo bresa in defensiva lui Andrea. Care a fost nevoit sa se multumeasca in aceasta intrecere cu faptul ca a urcat pentru a 100-a oara pe podium.

Iar Marc, victorie fara drept de apel, oferindu-le celor de la Honda, chiar acasa, cel de-al 25-lea titlu la categoria regina. Si al 12-lea pentru RCV 4-timpi, sase dintre acestea fiind izbutite cu sprijinul lui Marquez. In plus, a fost, asa cum aminteam, succesul cu numarul 54 in Grand Prix, cu care-l egaleaza pe Doohan. Pe care-l poate depasi, saptamana viitoare, chiar pe circuitul din tara acestuia, la Phillips Island.

Clasamente MotoGP

Motegi Grand Prix
Marc MARQUEZ – Honda : 42’41.492
Fabio QUARTARARO – Yamaha : +0.870
Andrea DOVIZIOSO – Ducati : +1.325
Maverick VIÑALES – Yamaha : +2.608
Cal CRUTCHLOW – Honda : +9.140
Franco MORBIDELLI – Yamaha : +9.187
Alex RINS – Suzuki : +9.306
Joan MIR – Suzuki : +10.695
Danilo PETRUCCI – Ducati : +14.216
Jack MILLER – Ducati : +18.909
Pol ESPARGARO – KTM : +25.554
Miguel OLIVEIRA – KTM : +27.870
Francesco BAGNAIA – Ducati : +29.983
Mika KALLIO – KTM : +31.232
Aleix ESPARGARO – Aprilia : +32.546
Takaaki NAKAGAMI – Honda : +37.482
Jorge LORENZO – Honda : +40.410
Karel ABRAHAM – Ducati : +43.458
Hafizh SYAHRIN – KTM : +46.206
Sylvain GUINTOLI – Suzuki : +50.235

Clasament provizoriu MotoGP 2019
Marc MARQUEZ Honda 350
Andrea DOVIZIOSO Ducati 231
Alex RINS Suzuki 176
Maverick VIÑALES Yamaha 176
Danilo PETRUCCI Ducati 169
Fabio QUARTARARO Yamaha 163
Valentino ROSSI Yamaha 145
Jack MILLER Ducati 125
Cal CRUTCHLOW Honda 113
Franco MORBIDELLI Yamaha 100

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.