Pornirea intr-o calatorie plina de aventura intr-un vehicul capabil si pregatit sa faca fata oricarui teren sau obstacol nu a fost niciodata atat de atractiva asa cum se intampla in prezent. In special in randul generatiilor mai tinere, libertatea perceputa ce implica impachetarea si renuntarea la confortul pe care ni-l ofera viata de zi cu zi, este intr-o continua ascensiune. Fie ca este vorba de cateva zile sau de mai multe luni pana la cativa ani, suntem tot mai atrasi spre a renunta la echilibrul conventional intre viata profesionala si cea personala – cu ajutorul vehiculelor special pregatite.
De aici pornesc si meritele principiale atat pentru vehiculele de off-road cat si de overlanding. Dar, inainte de a incepe sa filozofam asupra beneficiilor mentale si spirituale ale unor astfel de activitati, am simtit necesar sa ajutam la solutionarea dezbaterii dintre cele doua forme de explorare. Si anume, care este diferenta dintre off-road si overlanding (da, acestea sunt diferite in cazul in care va intrebati) si cum definim tipurile de vehicule / mentalitatea celor care isi aleg forma lor de transport in regiunile mai putin strabatute si nealterate de pe planeta noastra? Credeti-ne, este mai mult decat promovarea in mass-media sociala. Aici exista o dorinta de a supravietui, evaluarea riscurilor care merita atentie si pregatirea pentru acele calatorii lungi in necunoscut.

Care este diferenta dintre Off-Roading vs. Overlanding Off-Roading-vs.-Overlanding-4Originile. Unde a inceput totul?

In ceea ce priveste overlanding-ul, radacinile istorice ale termenului, fara sa fie surprinzator, pot fi regasite in regiunea australiana, unde fermierii conduc animale pe distante lungi in pustietate sau de la piata pana la zonele de pasunat. In plus, a fost constatat ca multe dintre drumurile de overland din Australia au fost construite in anii 1940 si 1950 – intentionate sa extinda accesul la zonele indepartate si sunt inca in uz astazi de catre cei mai aventurosi care doresc sa exploreze terenul provocator din aceasta regiune pustie.

Exista, de asemenea, o documentare destul de mare privind migratia europeana in regiuni africane indepartate cu ajutorul vehiculelor in cursul secolului trecut. Aici, familii intregi si-ar fi asigurat stocuri de alimente si alte provizii, care sa ii ajute sa se indrepte spre noi aventuri si noi vieti pe intreg continentul. De asemenea, in acesti ani am vazut o importanta crescanda a Land Rover-ului, servind ca un vehicul de incredere pentru aceste excursii – un sentiment care va rezona cu aceasta marca timp de multe decenii care vor urma.

Care este diferenta dintre Off-Roading vs. Overlanding Off-Roading-vs.-Overlanding-2Off-roading
Impinge limitele

Dintre cele doua optiuni de explorare, off-road-ul este de departe acea activitatea ce nu necesita prea multe explicatii. Aici suntem in situatia in care vizualizam un drum excesiv de agresiv, dune de nisip, mlastini, stanci si orice alte obstacole ce pot fi intampinate si simtim acea nevoie de a le aborda si cucerii. Este inutil sa reamintim ca off-road-ul serveste un scop strict recreational – uneori, cu o masina care este folosita zilnic si care a fost modificata corespunzator pentru a face fata unui teren accidenta. Prioritatile pentru off-roader sunt de a testa limita vehiculului sau 4×4 intr-un traseu sau o aventura intr-o zona greu accesibila, dar intotdeauna sa se intoarca acasa la sfarsitul zilei.

Vom recunoaste totusi ca acea parte a confuziei dintre off-road si overlanding este derivata dintr-un mediu comun -ambele abordeaza conditii de off-road. Cu toate acestea, dupa cum veti citi mai jos, nu toate overlanding-urile au loc pe teren accidentat. Dimpotriva, descoperim ca natura auto-explicativa a off-roadului diminueaza aceasta posibilitate, facand aluzie la natura finita a calatoriei in sine. Ceeea ce inseamna ca off-road-ul este o activitate scurta in comparatie cu overlanding-ul, unde nu numai ca vehiculele au aspect si scopuri diferite, dar si intentii diferite. Ganditi-va la adrenalina pe termen scurt fata de alegerea stilului de viata prelungit.

Off-Roading :
Scop: Depasirea obstacolelor dificile.
Durata: O zi pana la mai multe zile cu sau fara campare.
Camping: Deseori camping amenajat.
Risc: Moderat pana la inalt, in functie de pricepere , obstacole si pregatirea vehiculului.

Care este diferenta dintre Off-Roading vs. Overlanding Off-Roading-vs.-Overlanding-5Overlanding

Calatoria este destinatia

Pe de alta parte, overlanding-ul se mandreste cu obiectivul de a extinde aventura in pustietate sau in tara / continent, pe o durata de saptamani / luni / ani. Overland-ul este locul in care adaptabilitatea si supravietuirea devin primordiale din cauza terenurilor ce se pot schimba foarte mult si foarte des, schimbarile si conditiile meteo pe care le-ai putea intalni in timp ce te aventurezi in aceste regiuni neatinse. De asemenea, trebuie sa remarcam ca nu toate overland-erele trebuie sa fie extrem modificate pentru a fi considerate ca atare. De fapt, de multe ori vehiculele rareori se rasfrang de la calea batuta – ramanand pe ea sau aproape de un drum sau traseu stabilit de-a lungul calatoriei.

Si este chiar aceasta calatorie in care gasim o diferenta de baza intre cele doua activitati (adica scopul overlanding-ului este, de fapt, calatoria in sine). De multe ori nu exista o destinatie finala asociata cu acest stil de viata. In schimb, o caracteristica esentiala pentru a tine minte pentru aceste tipuri de vehicule este confortul. Deci, ganditi-va la elementele de baza atunci cand echipati vehiculul. Poate ca nu aveti nevoie chiar de acel Rover de pe Marte. Acest lucru este valabil mai ales atunci cand se ia in considerare conceptul vechi, ca mai multe „clopote si fluiere” duc in mod inevitabil la mai mult spatiu de eroare si functionare defectuoasa – lucru pe care doriti sa-l evitati intr-o regiune indepartata. Luati in considerare elementele de baza: caldura, adapost si in siguranta fata tot felul de pradatori. Cand alegeti overlanding-ul, o faceti pentru calatoria lunga, deci luati in considerare ceea ce este important pentru aceast stil de viata, mai degraba decat ceea ce v-a fost ‘vandut’ prin tehnici de marketing.

Overlanding:

Scop: Explorare & calatorii de aventura.
Durata: Saptamani, lun, ani pe distante mari.
Camping: Oriunde doriti/puteti sa ajungeti.
Risc: Scazut pana la moderat in functie de teren.

Care este diferenta dintre Off-Roading vs. Overlanding Off-Roading-vs.-Overlanding-3Gandurile finale

Cu toate acestea,totul se rezuma principiile de baza ale stilului de viata pe care vrem sa le adoptam si cat de maleabile sunt acestea. De exemplu, posedati convingerea si vehiculul pentru a incepe o viata extinsa pe drum – vizitand tarile si continentele in acest proces sau dorintele de adrenalina exista pur si simplu in afara unei saptamani de lucru? Acestea sunt punctele cheie pe care trebuie sa le luati in considerare atunci cand decideti cu privire la overlanding vs. off-road. Amintiti-va ca, daca este nevoie sa luati in considerare un astfel de drum, trebuie sa intelegeti ca distanta parcursa este un factor determinant atat intre off-road, cat si overlanding. Nimic nu poate invinge senzatia de autosuficienta si independenta fata de cele doua mijloace de explorare … Este vorba despre a porni intr-o aventura si a o experimenta pe pielea ta.

In plus, ceea ce este de asemenea important sa se ia in considerare este cantitatea de bunuri necesare pentru o experienta suficienta de overlanding. In sensul ca, in timp ce o excursie pe sosea poate necesita doar o rezerva de doua zile, adevaratii overlanderi ar putea merge saptamani fara sa necesite vreun serviciu. Inutil sa mai aducem aminte ca planificarea aici este esentiala, deoarece combustibilul si alimentele vor deveni in curand marfuri pretioase in timp ce trec adanc intr-un teritoriu in afara ‘retelei’. Sfatul nostru cel mai bun? Intelegeti dorintele voastre, alegeti stilul de viata si pastrati lucrurile cat mai simplificate, pentru ca in nici un caz nu este nevoie de un vehicul extrem de complicat, in ciuda faptului ca nu strica sa fiti pregatiti in timp ce cautati in orice teritoriu necunoscut, mai putin calatorit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.