Pick up, sau trucks, cum le spun americanii, reprezinta singurul segment al pietei mondiale care este pe plus. Datele vizeaza prima jumatate a acestui an. Si se refera la cresterea de volume. Iar sursa este compania de analiza JATO, una dintre cele mai importante surse in domeniul statistic al pietei auto.

Analiza celor de la JATO se bazeaza pe cifrele vanzarilor inregistrate pe cele mai importante 52 de piete ale lumii. Iar aceasta a relevat faptul ca vanzarile globale de masini, indiferent de segment, au scazut cu 7%, pana la 39,06 milioane de exemplare.

Declin al vanzarilor

Care este motivul? In primul rand este vorba despre scaderile inregistrate de multe dintre economiile importante ale lumii. Unde se vorbeste inclusiv de recesiune si de pericolul unei noi crize. Iar acest aspect a afectat vanzarile pe una dintre cele mai importante piete, cea chineza.

Tot despre China este vorba si in ceea ce priveste al doilea motiv. De data aceasta despre faptul ca Trump a decis sa impuna taxe vamale pentru automobilele exportate in SUA. Fapt care a condus la o modificare de situatie pe piata mondiala.

Schimbarea a presupus si o reconfigurare a cotei de piata pentru diversele segmente. Astfel, compactele au un inregistrat un declin al vanzarilor de 11 procente. Si au pierdut 7 procente din „felia” pe care o detineau din „tortul” auto mondial. Subcompactele au scazut cu 12% si au cedat 0,6%, cele din segmentul mediu cu 8%.

Si asa mai departe, cele mai afectate fiind monovolumele (-16%). Au profitat, in pofida pantei descente a vanzarilor (-3%), modelele SUV. Care fac legea de 6 ani. Si care au ajuns la 14,76 milioane unitati si la 37,8% din piata (+0,6%).

Pick up, exceptia de la regula

Dar despre SUV-uri ne propunem sa mai vorbim. A atras atentia analistilor JATO faptul ca exista totusi un segment pe plus in ceea ce priveste volumul. Este vorba de cel al modelelor pick up.

Astfel, acesta a ajuns la 2,57 milioane de unitati, dintre care 57% au fost comercializate, firesc, in SUA. Dar si in Australia si Noua Zeelanda, in Africa de Sud, Brazilia si Argentina sau sud-estul Asiei. Acolo unde aceste masini sunt foarte cautate.

Ei bine, cifra reprezinta un plus de 2%. Mai mult, au izbutit sa detroneze citadinele, urcand pe locul 6 in ierarhia segmentelor. Si explica revenirea lui Jeep, dar si faptul ca o multime de alte companii studiaza oportunitatea de a intra in acest segment.

Pick up la putere! E singurul segment in crestere in lume! Pick-up

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.